Д. Рогозин във Варна: България може да стане мишена на терористи

Мисия Варна

27-05-2011, 14:12

Снимка:

RUTWITTER.NET

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ако България разположи на своя територия обект от американската противоракетна отбрана (ПРО), тя може да стане мишена на терористи.

Тази констатация направи постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин, който участва в пролетната сесия на Парламентрарната асамблея в "Златни пясъци", на която присъстват повече от 250 парламентаристи, представляващи 28-те страни-членки на НАТО от Северна Америка и Европа, както и делегати от страни-партньори и наблюдатели. Те ще обсъдят проблеми на международната сигурност, представляващи обща загриженост, както и докладите за приемане на Годишната сесия в Букурещ през октомври 2011 г.

„Що се отнася до България, трябва да разберете цялата отговорност от вземането на решение за разполагане на обект от ПРО, защото всеки такъв обект ще бъде мишена. Тоест ако България разположи на своя територия такава военна инфраструктура, тя може да бъде част от терористичен план”, каза Рогозин, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че за Русия няма да е критично разполагането на база на американската противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния, защото в Южна Европа Москва няма никакъв свой стратегически потенциал. „На север обаче такова разполагане ще бъде критично за нас”, допълни Рогозин.

В рамките на форума днес председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Карл Ламерс заяви, че до момента НАТО и Русия не са постигнали съгласие по въпросите, касаещи въпросите на противоракетната отбрана на алианса  /ПРО/, но имат съгласие по фундаменталния въпрос, че обща противоракетна система е необходима.

Ламерс каза това след среща на Комитета НАТО-Русия, която започна тази сутрин преди откриването на пролетната сесия на асамблеята, предаде "Дневник".

По думите на Ламерс има различни схващания относно начина за изграждане на ПРО. Той допълни, че всички са категорични в едно - необходима е обща защита от външни заплахи.

Ламерс обясни, че се обсъжда и дали системите за противоракетна защита да са една или две, но дискусиите по проблем продължават. "Русия има решимост и готовност за съвместна работа с НАТО", каза още Ламерс.

"Като цяло сме готови да участваме в проекта за противоракетна отбрана /ПРО/, но при определени гаранции", каза от своя страна днес във Варна постоянният представител на Руската федерация в НАТО Дмитрий Рогозин.  Според Рогозин н договореността за ПРО е между Русия и САЩ. "Това е преди всичко американска система, каза той. Европейските държави не разполагат с такива технологии.

Ние искаме гаранции, че системата няма да е насочена към стратегическия потенциал на Русия". По думите му американската страна вече разполага с информация за възможностите на Русия да идентифицира ракети. "Русия счита, че може да бъде създадена система, за която информационните средства да са общи, а огневите - отделни", обясни още Рогозин. Той изрази и и мнението, че  информационните космически системи също може да са общи, за да идентифицират старта на евентуални вражески балистични ракети, включително траекторията им."База на ПРО в Румъния не е критична за Русия, но това не е валидно за разполагането на такава в Северна Европа", каза Рогозин.

Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Европа ще продължи до 30 май и ще се провежда успоредно във Ваканционен клуб "Ривиера" и хотел "Мелиа Гранд ермитаж".

Програма на форума

Дните 28 и 29 май ще са посветени на заседания на петте комитета на Парламентарната асамблея на НАТО: "Политически", "Отбрана и сигурност", "Наука и технологии", "Гражданско измерение на сигурността" и "Икономика и сигурност". Всеки комитет ще разисква доклади по широк кръг теми на сигурността и отбраната с участието на престижни оратори от държавни институции, академичната общност, НПО и НАТО.

На пленарната сесия в понеделник, 30 май ще говорят д-р Карл А. Ламерс – председател на Парламентарната асамблея на НАТО, г-жа Цецка Цачева – председател на Народното събрание на Р. България, г-н Бойко Борисов – министър-председател на Р. България, г-н Андерс Фог Расмунсен – генерален секретар на НАТО и адмирал Самюъл Локлиър – командващ на Съвместното командване на съюзните сили.

В комитет по гражданско измерение на сигурността ще бъдат изнесени докладите: "Информационна и национална сигурност" с основен докладчик лорд Джоплинг (Обединено кралство); доклад на Подкомитетата по демократично държавно управление "Пост-оранжева Украйна: Вътрешна динамика и приоритети на външната политика" и доклад на Подкомитета по демократично държавно управление "Западните Балкани 15 години след Дейтън: Постижения и перспективи" с докладчик Лучио Малан (Италия); както и специален доклад "Предизвикателства пред държавното управление в Афганистан – актуализация" със специален докладчик Виталино КАНАШ (Португалия).

В комитет "Отбрана и сигурност" ще бъдат представени докладите: "Партньорство с афганистанските национални сили за сигурност" с основен докладчик Свен Миксер (Естония), доклад на Подкомитета по бъдещите способности за сигурност и отбрана "Нестратегически ядрени оръжия на САЩ в Европа: Фундаментален дебат за НАТО" с докладчик Реймънд Кнопс (Нидерландия) и доклад на Подкомитета по трансатлантическо сътрудничество в областта на отбраната и сигурността "Сигурност за шапката на света: Има ли роля за НАТО в Далечния север?" с докладчик Никол Амелин (Франция).

В комитет "Икономика и сигурност" ще бъдат представени: доклад "Дългосрочната икономическа промяна и променящото се глобално съотношение на силите" с основен докладчик Симон ван Дрийл (Нидерландия), доклад на Подкомитета по трансатлантически икономически отношения "Глобална рецесия, бедност и несигурност в развиващите се страни" с докладчик Йеппе КОФОД (Дания) и доклад на Подкомитета по икономическо сътрудничество и конвергенция Изток-Запад "Влиянието на финансовата криза върху Централна и Източна Европа" с докладчик Джон СЮЪЛ (Обединено кралство).

В "Политическия комитет" ще бъдат представени докладите "Сплотяване на Алианса" с основен докладчик Асен Агов (България), доклад на Подкомитета по партньорства на НАТО "НАТО и контактните страни" с докладчик Даниел Баклейн (Белгия) и доклад на Подкомитета по трансатлантически отношения "Сигурност в Арабския залив и на Арабския полуостров: Дневен ред за НАТО" с докладчик Джон Дирби Полсен (Дания).

В комитет "Наука и технологии" ще бъдат изнесени доклади по темите "Борба с биологичните и химическите заплахи" с основен докладчик Дейвид СКОТ (САЩ), проектодоклад на Подкомитета по енергийна и екологична сигурност "Продоволствена и водна сигурност: Отражения върху евро-атлантическата сигурност" с докладчик Филип ВИТЕЛ (Франция) и специален доклад "Борба с афганистанското бунтовничество: Нискотехнологични заплахи, високотехнологични решения" с специален докладчик Пиер Клод НОЛЕН (Канада).