Влак стрела пести час до морето

Архив Варна

20-05-2011, 06:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Повече от час ще пестят пътуващите до морето по скоростната жп линия от София до Бургас, пише "Стандарт".

Премиерът Бойко Борисов даде вчера старт на рехабилитацията на релсите. "С новата жп магистрала ще имаме бърза и съвременна железница", заяви Генерала. По нея влаковете ще се движат със 160 км/ч срещу сегашните 80 км/ч. Вицепремиерът Симеон Дянков пък разби бутилка шампанско в машината за поставяне на траверси.  

Цялата линия ще бъде изградена в три лота от българо-италианския консорциум "Джи Си Еф-СК 13 - Трейс рейлинфра консорциум". "Имаме пълна готовност да започнем", посрещна гостите председателят на съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" Николай Михайлов. Вчера тръгнаха строителните работи по първата отсечка от Пловдив до Бургас. На площадката беше и транспортният министър Александър Цветков. Строителите дадоха гаранция, че ще завършат в срок проекта и до края на 2013 година линията ще бъде пусната в експлоатация. 317 млн. лева без ДДС са заложените средства за строителството на железния път. 221,2 млн. лева ще бъде финансирането от ЕС, а 159,1 млн. лева ще плати държавата. Част от него се поема от Национална компания "Железопътна инфраструктура". "Още догодина ще заработи първият участък", категоричен бе Борисов. Той беше особено горд от отпушването на железопътните проекти. "Хората тук от 20 години чакат това. С "Трейс", които са и партньори по жп линията, сме говорили през юни месец да могат хората да минат по пътната магистрала "Тракия", допълни премиерът. Той се похвали, че в неделя ще пусне движението по магистрала "Люлин", а през лятото ще тръгне строителството по два лота на аутобаните "Марица" и "Струма".

Влак, пълен с камиони, пък ще тръгне от 1 юли през България, съобщи  Александър Цветков. Ро-ла терминалът на Драгоман е напълно готов и ще поеме първите влакове, натоварени с камиони. Това станало възможно, след като бяха подписани договори с турски автомобилни превозвачи, които ще качат тировете си на трена. Така по пътищата на страната ще се намали натоварването през летните месеци и ще има по-малко замърсяване и износване на шосетата. През последната седмица се заговори и за високоскоростния влак между Одрин и София, който Турция ще строи. Проектът се финансира от Пекин с китайско ноу-хау. "Към този проект бяхме поканени да се присъединим от китайския министър на транспорта и от турския му колега", каза Цветков. Те предложили над 3000 километровото високоскоростно жп трасе през Турция да продължи до София.