Цветелина Бориславова купи 49.99% от БАКБ

Архив Варна

17-05-2011, 06:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пет месеца след като продаде дела си в СИБанк, Цветелина Бориславова се завръща в банковия сектор с покупката на 49.99% от Българо-американска кредитна банка (БАКБ), съобщава "Дневник".

От инвестиционното дружество Clever Synergies Investment Fund (CSIF), което е собственост на Бориславова, съобщиха, че в понеделник (16 май) е подписан договорът за покупко-продажбата с досегашния притежател на дела - ирландската Allied Irish Bank (AIB).

Цена на сделката не беше съобщена. Пред "Дневник" Бориславова, която е в чужбина, заяви, че официална информация по въпроса ще има в следващите дни. В момента делът на ирландците в БАКБ, изчислен през пазарната й капитализация, е около 40 млн. лв. AIB го купи в началото на 2008 г. срещу 216 млн. евро от Българо-американския инвестиционен фонд.

Представители на финансовия сектор коментираха, че най-вероятно цената на сделката ще е ниска, но купувачът сигурно ще има ангажименти към задължения на банката, които предстоят да се изплатят. В края на юли БАКБ трябва да погаси поредната си емисия облигации за 35 млн. евро. Освен това тя трябва да върне и 25 млн. евро, усвоени от кредитна линия за 75 млн. евро, отпусната от AIB.

"Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти", е коментарът на Бориславова в прессъобщението. Тя определя финансовата институция като "иновативна, динамична, с висококвалифициран екип и добре таргетирана" и посочва, че БАКБ ще финансира "природосъобразни проекти". Сделката трябва да бъде одобрена от БНБ и КЗК.

Към края на миналата година загубата на БАКБ е е 14.4 млн. лв., а активите й са за 737.6 млн. лв., което я нарежда на 18-о място по големина в банковата система. В кредитния й портфейл основен дял заема ипотечното бизнес кредитиране в секторите туризъм и хотелиерство, които бяха най-засегнати от кризата. През последната година и половина банката се включи по-активно в депозитната надпревара на местния пазар, като увеличи депозитите си с над 60% през 2010 г. до 316 млн. лв. Към края на 2010 г. 23% от отпуснатите от нея заеми са необслужвани повече от 90 дни.

Оферта за дела на ирландците през февруари беше подала и компанията "Експат капитал" на Николай Василев, бивш министър от кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, и Никола Янков, началник на кабинета на Сакскобургготски. Друг сериозен кандидат, но за цялата банка, беше Централна кооперативна банка, която в последните месец-два обаче се отдръпна от надпреварата. Името на Първа инвестиционна банка също се спрягаше в банковите среди като евентуален кандидат-купувач, който е правил финансов и правен анализ на БАКБ.

На този етап няма яснота какво ще се случи с дела на другия акционер в банката - инвестиционният фонд "Грамърси имърджинг маркетс фънд" (Gramercy Emerging Markets Fund), който притежава 29.98% от капитала. До редакционното приключване на броя "Дневник" не успя да се свърже с техен представител за коментар на новия собственик и дали биха продавали от акциите си. Останалият дял до 100% е публичен - 20.03%.

В съобщението на новия купувач не се посочва и дали ще бъде отправено търгово предложение за тези акции. Вчера те се търгуваха за 7 лв. за брой, но сделката беше обявена след затварянето на борсовия ден, така че ефектът ще е ясен тази сутрин.

Цветелина Бориславова продаде остатъчния си дял от 16% в СИБанк през декември за 141 млн. лв. на белгийската банкова група KBC, която купи мажоритарния пакет именно от Бориславова през 2007 г. CSIF e частно инвестиционно дружество, основано през 2005 г. Негови акционери са Цветелина Бориславова и фондацията й Credo Bonum.

В началото на 2011 г. фондът е с внесен капитал от над 72 млн. лв. и активи на стойност 500 млн. лв. CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите. "Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти", се казва в прессъобщението.