Една варненка, преборила пустинята

Архив Варна

14-05-2011, 07:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Само след 8 месеца Зорница Тодорова ще стане първата българска жена, участвала в рали „Дакар”, разказва "Монитор".

Звучи невероятно, но за дамата, пилот на АТV, няма невъзможни неща. За няколко години тя премина през всички нива на състезанията с четириколесните мотоциклети. Преди седмица спечели и рали „Тунис” със своя КТМ в тандем със своя наставник и партньор Тодор Христов и показа на всички своя потенциал. И вече се е устремила към най-трудната автомобилна надпревара в света.

34-годишната състезателка е родена във Варна, но от 5 години живее във Велико Търново. Завършила е ВИАС със специалност ПГС, строителен инженер-конструктор е и си работи по специалността, откакто е завършила.

„Имах късмета да попадна в добър екип

и имам трудов стаж вече 10 години, обяснява Зорница. – Благодарение на Тодор Христов и състезанията, които той организира, аз навлязох в сериозния спорт. Рали рейдът е най-интересната дисциплина за мен, тъй като изисква физическа подготовка, планиране и здрава психика. Напрежението е голямо, но и емоцията е много положителна. Естествено родителите ми се притесняват за мен, те са далеч от автомобилния спорт. Не знам откъде съм взела любовта към моторните състезания, но със сигурност не е от тях.”

Тодор Христов е откривател на запалени по офроуд състезанията у нас, които имат желанието и възможността да се изявят на професионално ниво. Такъв беше случаят и с Петър Ценков, с който станаха първите българи, участвали в „Дакар”. Сега той успя да амбицира и жена да покаже възможностите си в един толкова мъжки спорт, което е забележителен пробив.

За първи път Зорница се качва на ATV преди 3 години, като участва в автомобилно състезание „Челъндж къп”, организирано от Тодор Христов в Троян преди 3 години. След това успехите идват бързо.

През 2009 г. става шампион на ендуро

клас жени, а за миналата е първа на ATV хоби. През 2010 г. се пуска и на няколко състезания от рали-рейд сериите, сред които „Балкан офроуд маратон”, надпреварата „Евия” в Гърция и друго подобно състезание в Румъния. В общото класиране за балканската рали-рейд купа се класира 3-та. Отначало за нея всичко е било като хоби, но сега вече има сериозни професионални планове за развитие.

И в тях закономерно идва най-голямото предизвикателство - „Дакар”. Зорница не си прави илюзии, че ще бъде лесно. Затова тя заедно с Тодор Христов изпробва възможностите си в рали „Тунис”, което е кръг от световния крос-кънтри шампионат. То беше генерална репетиция за голямата цел, но надпреварата из тунизийската пустиня се оказа по-трудна от очакваното.