Ново училище ще струва 4 пъти по-малко от ремонта на Масларова

Мисия Варна

11-05-2011, 17:38

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Новото училище в "Аспарухово" ще струва близо 4 пъти по-малко от ремонта на социалния дом в Стара Загора, заради който сега е подсъдима бившата министърка Емилия Масларова.

С тези сметки инвеститорът, влязал в публично-частно партньорство с община Варна, илюстрира сделката, против която гласува БСП, обявявайки я за скандална.

Пловдивската фирма "Стоян Стройко" трябва да построи школото и нова многофукционална залата в Математическата гимназия. Срещу това инвеститорът получава 4 имота във Варна и курорта "Св. Константин" на стойност 5 млн. лева.

Строителството ще ни струва по 650 евро на кв. метър, а за ремонта в Стара Загора хората на Масларова са похарчили по 2300 евро на квадрат, обясни Стоян Сариев, собственик на "Стоян Стройко", в отговор на нападките, че сделката не е изгодна на общината. Той обясни, че спечелил конкурса за инвеститор като според условията предложил в запечатан плик по-голяма сума - 500 000 лева. Тях, според него, общината ще похарчи за ново оборудване в детските градини. И двете наддаващи фирми предложили еднакъв срок на изпълнение - 4 месеца.

За да бъде готово новото училище точно на 15 септември строителите започват да рушат старата сграда, строена през 1931 г., още в понеделник. Днес в Деня на Св.Св. Кирил и Методий кметът Кирил Йорданов, председателят на общинския съвет Николай Апостолов и директорката на училището размахаха кирки и лопати за първата копка. Това беше и общинският дар за 60-годишнината на основно училище "Васил Левски" в Аспарухово.

Новото училище ще е с близо 3 пъти по-голяма площ от старото и ще е на 3 вместо на 2 етажа. В него ще има 16 класни стаи, физкултурен салон, столова и библиотека.

Час по-рано в двора на Математическата гимназия беше направена първа копка и на многофункционалната зала, която ще бъде построена за 7 месеца.

{gallery}VARNA/2011-05-11-asparuhovo{/gallery}