България обмисля краткосрочни газови договори с Русия

Новините

10-05-2011, 14:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Възможно е България да пристъпи към сключването на краткосрочни газови договори с Русия, в случай че параметрите на дългосрочните договори, които ще предложи Москва през лятото, не отговарят на целите на страната,

стана ясно от изявление пред журналисти на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев, член на управата на “Българския енергиен холдинг“, собственик на “Булгаргаз“, който на практика трябва да сключи договора с “Газпром“.

„Не е задължително да се вместим в графика за подписване на нов договор с “Газпром“, който изтича в края на юни 2011 г. Ако договорените параметри не са изгодни за страната ни, то няма да има дългосрочен договор, подписването му ще се отложи и ще се търси краткосрочен контракт до осигуряването на алтернативни доставки, каза Косев.
Той припомни, че споразумението, подписано през юли м.г. във Варна, между българския и руския енергийни министри Трайчо Трайков и Сергей Шматко за сключване на нов газов договор до края на юни 2011 г. при по-изгодни за България условия е само принципно.

Сегашните договори с тримата доставчици на руски газ - “Овергаз“, “Винтерсхал“ и “Газпром нефт“, които са контролирани от руската “Газпром“, изтичат напълно в края на 2012 г. Представители на бизнеса коментираха във вторник, че се не чувстват сигурни в създалата се ситуация, тъй като не знае какви количества и на какви цени ще се внася суровината от 2013 г.

България вече започна работите по изграждането на диверсификационните връзки с Румъния, Гърция, а отскоро и със Сърбия, преговаря се и за подобна с Турция, като според разписаните “пътни карти“ на проектите, те ще влязат в експлоатация в периода 2013-2014 г. Косев обаче посочи, че в тези пътни карти има изключително много стъпки за реализацията на газопроводите, свързвани с разрешителни, предпроектни проучвания и други фактори, по които липсва точна предвидимост.

Така той не изключи забавянето на интерконекторите. “Това не зависи само от един човек, на когото да се каже прокарай тази тръба“, заяви зам.-министърът.

"Едно е за встъпваш в преговори с “Газпром“ с някакви алтернативи, друго е да нямаш такива“, допълни той.

Той не можа да каже категорично дали вместо дългосрочен договор ще предложим на руснаците контракт за две или пет години до приключването на междусистемните газови връзки, когато ще може да се внася газ от Катар, Египет и други страни, каквито преговори “Булгаргаз“ води интензивно.

“Ако нямаме алтернативен вариант, то ще трябва да сключим договор с руснаците, макар и неизгоден, но трябва да се прецени колко трябва да е краткосрочният договор – дали до изграждането на връзките или до строежа на “Набуко“ (чийто старт преди дни бе отложен с две години за 2017 г. - бел. а), добави Косев.

Попитан обвързани ли са преговорите за газовия договор с проекта за строежа на АЕЦ “Белене“ по повод изтеклата миналата седмица в Уикилийкс грама на бившия американски посланик Нанси Макълдауни, че руският премиер Владимир Путин е поискал това от българския си колега Бойко Борисов, Косев заяви:

“Не мисля, че има човек в правителството с пълно разделение на мозъка и когато се заговори за “Белене“ да не се сеща, че има открит въпрос за газа. Но никой не казва: Я да видим какво ще направим по “Белене“, за да видим какво ще направим по газа?. И дума да не става! Няма такова нещо да кажем на руснаците по този проект ще ви отпуснем нещо много, ако вие ни дадете по другия проект“.