Веско Топалов падна с белите в мача на претендентите в Казан

Архив Варна

07-05-2011, 06:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Веско Топалов загуби втората партия срещу Гата Камски (САЩ) в мача на претендентите, провеждащ се в Казан (Русия).

Българският шахматист, който игра с белите фигури, се предаде на 31-вия ход, предаде "Стандарт". Роденият в Русе гросмайстор жертва топ на 23-ия ход, но рискът се оказа фатален, защото Гата с лекота защити преимуществото си. Така Камски поведе 1,5:0,5 точки на българина. Остават само още две партии от четвъртфинала и за Веско се очертава като успех да стигне дори до равенство, което означава тайбрек. Третата партия е днес.

Невероятни мерки срещу евентуални подсказвания взеха домакините от Казан. Те поставиха вече традиционните за шахмата витрини, през които публиката вижда състезателите, но не и обратното. Второ, всички претенденти минаваха през щателна проверка в залата за всевъзможни технически джаджи, чрез които може да бъде подсказано. Всяко самоволно напускане ще бъде наказано със загуба, припомниха организаторите. За капак те гарантираха, че са блокирани всякакви радиочестоти в залата.

По някое време сред зрителите нахлуха и хора в бели престилки. Оказа се, че доктори чакат шахматистите заради допинг контрол. "Това да не е футбол", майтапеха се сред публиката. В нея място бяха заели босът на световния шах Кирсан Илюмжинов и президентът на Татарстан.