The Economist: България е страната с най-много неработни дни

Новините

04-05-2011, 18:37

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

България е най-мързелива - хабим 55 дни в годината за празници, отпуски и болнични, показва анализът

България е най-бедната държава в Европейския съюз. Но не само това - страната ни е "най" и по други показатели, както в ЕС, така и в световен мащаб, предаде technews.bg.

Анализ на The Economis извежда истината за отношението към труда у нас, съпоставяйки България с водещи икономики като САЩ, Германия, Великобритания, Япония, Китай и Франция.

Данните сочат категорично, че България е страната с най-голям брой неработни дни - цели 55 в рамките на една година, извън съботите и неделите.

У нас има 13 официални почивни дни по повод различни празници, като в това отношение отстъпваме само на Япония (16).

Работещите в България имат минимум 20 дни платен отпуск. Дотук неработните дни стават 33, което ни позиционира в средата на временната класация.

Най-голямата разлика обаче, която в крайна сметка ни прави категоричен лидер по неработни дни, идва от  болничните. България е абсолютен номер едно по този показател с 22 болнични дни годишно на работещ. За сравнение, тези дни в Германия са 7, а в социална Франция - 8.

Така с общо 55 неработни дни в годината средно на човек, България води на Франция (48), Великобритания (42), Германия (37), САЩ (35), Япония (36) и Китай (21).

Данните могат да се тълкуват и от друг ъгъл, а именно, че работещите у нас имат най-влошено здраве, тъй като точно болничните дни натежават в крайната класация. Тогава вместо "най-мързелива", The Economist би могъл да каже за страната ни, че е "най-болна".

Вероятно има страни по света с по-голям брой неработни дни, отколкото България. Но едва ли случайно The Economist е избрал за съпоставяне с развитите държави именно нашата страна - работим най-малко и сме най-бедни в ЕС. Изглежда логично.