Фишове за 1,5 млн. лв. съставил КАТ на нарушители

Архив Варна

22-04-2011, 09:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

13 400 електронни фиша за 1,5 млн. лева са съставени от края на февруари досега, каза главен инспектор Красимир Костов, от отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Охранителна полиция”, цитиран от Агенция „Фокус”.

От два месеца се налагат глоби с електронни фишове след изменението на Закона за движение по пътищата. Досега са платени 3356 електронни фиша за 343 800 лева, като се има предвид че глобите са от порядъка на над 100 лева за нарушение.

За разлика от страните в ЕС, у  нас шофьорите знаят добре местата на камерите и намаляват скоростта. Има 66 мобилни камери, монтирани в полицейски автомобили - и с отличителни полицейски знаци, и без отличителни. „Обикновените радари, извън тези за видеоконтрол също работят и с течение на времето, когато се наситят основните пътища с видеокамери, обикновените радари ще отстъпят постепенно и ще се използват по ненатоварени участъци, по третокласни пътища и т.н.”, каза главен инспектор Костов.

В София и Варна има 24 часа видеонаблюдение и заснемане на нарушения на кръстовищата. Контролира се преминаването на червен сигнал, неправилно престрояване, неправилно отнемане на предимство на пешеходци.

През 2010 г. са направени от стационарните и мобилните камери общо 287 879 снимки на нарушения, образувани са 165 000 преписки за налагане на наказания, от които 110 000 вече са реализирани. За останалите предстои да се съставят актове на шофьорите. Общо глобите, които са наложени по тези видеоснимки на нарушители, са за 11 млн. лева. За сравнение за тези камери, които сега работят, са вложени 2,3 млн. лева, докато техният ефект за една година, в пари, които се прибавят към бюджета от наказания въз основа на тези снимки, са 11 млн. лева.

Има тенденция на намаление на пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените през последните две години, отчете Костов. Според него положително влияние оказва активното навлизане и разпространение до гражданите на информация за пътната обстановка с предупреждение за рисковите фактори.