ОЛАФ разследва рекорден брой евроизмами в България

Архив Варна

20-04-2011, 01:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сегашното правителство може да подобри печалните рекорди на тройната коалиция по измами с еврофондове,

пише "Сега". Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) активно разследва и нарушения по различни програми на ЕС, които започнаха да се усвояват предимно при кабинета на Бойко Борисов. Първенец е агросекторът, където еврослужбата разследва 64 случая на злоупотреби с европейски пари, над 2 пъти повече, отколкото през 2009 г., обяви вчера БНР.

Тук се включват старите случаи със САПАРД и субсидиите за обработване на земя. Преди година България за втора поредна година беше държавата с най-голям общ брой разследвания в различните области - 68. В момента те са 85.

След селското стопанство са структурните фондове. Там се разследват 9 случая, други 24 се проверяват заради съмнения за измами. Изненадващо ОЛАФ е открила нередности при разходването на т.нар. "външна помощ" - това са средствата, с които ЕС подпомага трети страни, и тук има 8 активни разследвания с български адрес. Други 3 се водят за контрабанда на цигари.

От Министерството на финансите вчера съобщиха, че при тях няма информация за проверки на ОЛАФ по отношение на помощта на ЕС за развитие, предназначена за трети страни. "Не смятаме, че има основания за нарушения, за които България да е разследвана. Министерството на външните работи предлага къде да се насочи помощта на България към трети държави", обясниха от МФ. България като член на ЕС участва в с вноски в Европейския фонд за развитие (ЕФР), създаден през 1958 г. Чрез него се финансират реформи в образование, здравеопазване и транспорт, развитие на институциите, а също и хуманитарна помощ и помощ при спешни ситуации. Дейностите на фонда се управляват от ЕК със съдействието на ЕИБ. За 2011 г. България дължи 8 млн. лв. вноска, като първият транш е платен през януари.

"От вас научавам за злоупотреби по раздела "Външна помощ". Никога не съм имала информация Европейската служба за борба с измамите да е водила разследвания в това направление", коментира пред "Сега" бившият министър по еврофондовете Меглена Плугчиева