Спомен за бъдещето: Оризови полета

Мисия Варна

19-04-2011, 06:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Оризови Полета e проект на четирима фотографи и сдружение "Фотографско Oбщество - Варна".

Владислав Христов, Димитрина Василева, Пламен Михайлов и Светослав Иванов са варненците, решили чрез изкуството си да бъдат съпричастни към трагедията на японската нация.

Оризовите полета като символ на Изтока са дали името на този благотворителен проект, в който японската поезия хайку се слива в едно цяло с фото изображението. Хайку запазено столетия наред идва от страна, която в момента преживява вероятно най-тежките моменти от историята си. Проектът е насочен към всички, които са съпричастни с трагедията на японският народ и искат да го подкрепят по един благороден начин – отнасяйки в дома си частица красота. "Оризови полета" съчетава в обща хармония словесната и графичната форми. Двата свята – светът на поезията и светът на фотографията наглед съвсем различни притежават една и съща черта – улавят и запечатват неповторимите моменти. Аранжирането на хайку с рисунка известно като хайга, датира още преди 400 години в епохата Хейан. Терминът хайга, в буквален превод означава „хайку рисунка”: „хай” - от хайку и „га” на японски - картина. Днес с навлизането на високите технологии все повече творци заменят рисунките с фотографии. В традиционният вариант на хайга, авторът на хайку добавя своя рисунка или фотография към текста. Уникален по рода си, проектът ,,Оризови полета,, избягва традицията и навлиза в зоната на експеримента. Трима варненски фотографа – Димитрина Василева, Пламен Михайлов и Светослав Иванов приемат предизвикателството да съчетаят фотографиите си с хайку. Всеки със своят индивидуален почерк и светоглед те предлагат три различни гледни точки върху хайку текстовете на Владислав Христов. Резултатът е синтез от визия и текст, който няма да е пълен без участието на зрителя. 37 творби, както 37-те кадъра на фотографският филм, носещи посланието за съпричастност към бедстващият японски народ. Проект ,,Оризови полета,, ще бъде представен на 21 април от 19.00 ч. в Радио Варна - Арт салон, “бул. Приморски 22, и може да бъде видян до 5 май. Прозведенията могат да бъдат закупени и онлайн на адрес: www.orizovipoleta.org.

Приходите реализирани от продажбите ще бъдат преведени на Международният Червен Кръст за подпомагане на пострадалите от разрушителното земетресение в Япония през месец март 2011 г.

За авторитe:

- Владислав Христов е роден 1976 г. в гр. Шумен. Интересите му са в областта на кратките литературни форми и фотографията. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат. През март 2010 г. излиза дебютната му книга с кратки прози “Снимки на деца”. Носител е на първа награда от конкурса за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine - 2007 и на първа награда от Третия национален конкурс за хайку на свободна тема - 2010. Член на Световната Хайку Фондация. Негови хайку са публикувани в такива сайтове и списания като Simply Haiku, Whirligig, Sketchbook, The Heron's Nest, Мodern Haiku, Notes from the Gean, LYNX, Naiku Heute, Asahi Haikuist Network и др. През 2010 г. влиза в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа.

- Пламен Михайлов е роден 1972 г. В гр. Варна. Интересите му са в областта на фотографията и графичният дизайн. Председател на сдружение "Фотографско Общество Варна”.  Негови фотографии са участвали в над 10 съвместни изложби на сайт-а photo-forum.net, Международен Фотографски Салон – Варна - 2008, 2009 и др.

- Димитрина Василева  родена през 1974 г. във гр. Варна. Определя фотографията като свой изказ, път и свобода.Член на управителният съвет на сдружение” Фотографско Общество Варна”. Има многобройни участия и награди в национални и международни конкурси и изложби: Първа награда - „Човекът до мен - 2011”, Златна корона, награда на публиката, Специална награда на Бодиграфия - Фотоваканция 2010, Международен фотографски салон Варна - 2010, 2009, 2008,  ”Хора и улици -2010 ”- photo-forum.net, награда HASSELBLAD - Бодиграфия 2009, първа награда на Майсторският конкурс на Фотоваканция 2008 и др.Тази година нейни снимки са избрани да представят България на Международното биенале на FIAP в Сингапур. Има публикации в списание „ Осем” и др.

- Светослав Иванов е роден в гр. Шумен през 1974 год. В момента живее и работи във Варна. Първи стъпки във фотографията прави през 1984 год. Интересите му са в областта на дизайна, колажирането и фоторетуша. Има участия в общи изложби в Италия и Франция. Член е на сдружение “ Фотографско Общество Варна”.