Посланик Ю. Исаков: АЕЦ „Белене“ напълно отговаря на интересите на България

Новините

06-04-2011, 07:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

АЕЦ „Белене“ напълно отговаря на интересите на България, заяви руският посланик в София Юрий Исаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той коментира изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че подписаните споразумения между НЕК и „Атомстройекспорт“ противоречат на националните интереси. Исаков окачестви думите на министър Трайков като „излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни“.

Вчера министър Трайков уволни директора на НЕК Красимир Първанов заради подписано споразумение с “Атомстройекспорт”, което задължава страната ни до два месеца да подпише договор за строителството на „Белене“ с обвързващи клаузи. Трайков каза, че ще помоли министър–председателя да натовари ДАНС да провери дали от действията на шефа на НЕК произтича някаква заплаха за националните ни интереси.

Министърът обясни, че подписвайки документа, Красимир Първанов грубо е излязъл от мандата, който му е бил даден от правителството за преговори с “Атомстройекспорт”. „Очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят“, коментира Трайчо Трайков.

С подписаното споразумение до 1 юни тази година двете страни трябва да парафират окончателен договор, без да са ясни критериите за безопасност. Не е ясно и какви допълнителни разходи те ще добавят в цената на централата, не е договорена и самата цена. Има и допълнение, което задължава страните до 1 юни да се договорят за цената на АЕЦ „Белене“.

„Това само по себе си за мен е безсмислено и е глупост, защото ако до тази дата не сме се разбрали, кой е виновен? Коя от двете договарящи се страни е виновна, че не сме се разбрали“, попита Трайчо Трайков. Той обясни, че на Красимир Първанов му е било изрично забранено да подписва този документ. „Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста, във версията, която му беше забранено да подписва“, изтъкна министърът.

Уволнението на Първанов обаче не обезсмисля това Споразумение, защото той вече го е подписал. „Ние трябва от сега нататък да работим в рамката, в която се намираме“, обясни министърът и каза, че „обстановката, в която се оказваме, е всичко останало, но не и нормална“.

Коментирайки създалата се ситуация, руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по проекта „Белене“ да продължи. Очаква се въпросът за строителството на централата да бъде в центъра на вниманието на следващото заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в Москва в близките дни. Министър Трайков ще оглави българската делегация, която излита за Москва в сряда, допълва ИТАР-ТАСС.