$ 5000 за камикадзе във Фукушима

Архив Варна

04-04-2011, 02:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Компанията оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима 1" в Япония набира доброволци,

които са готови да се хвърлят в най-опасните райони на централата за по 5000 долара на ден, пише "Стандарт" по информация на Ройтерс.
Търсят се хора за кратки, но изключително опасни мисии в местата, където има най-голямо изтичане на радиация. Те ще бъдат пускани там за съвсем кратко време, от порядъка на минути, но ще бъдат изложени на огромно количество вредно облъчване. И въпреки изключителните мерки за сигурност ще рискуват живота си.
Спирането на изтичането на радиация от централата ще отнеме месеци, каза вчера Гоши Хосоно, съветник на премиера Наото Кан и депутат от управляващата партия. Вчера продължиха опитите за спирането на радиацията, изтичаща в морето от водохранилище под реактор 2. В събота работниците опитаха да запушат 20-сантиметровата дупка в хранилището с бетон, но неуспешно. Вчера бе предприета нова акция - с наливане на водоабсорбиращи полимери, които трябва да поемат радиоактивната вода и в същото време да запушат тръбите, от които тя отива към океана.
По-рано ТЕПКО потвърди, че в централата са намерени телата на двама работници на 21 и 24 г., загинали след земетресението на 11 март. Те са открити в зала под четвърти реактор, където вероятно са проверявали системите.
Междувременно здравното министерство в Токио обяви, че нивото на радиоактивност в зеленчуците и морските продукти от района около АЕЦ Фукушима е по-ниско от разрешените от закона лимити. Радиоактивен цезий и йод са били открити в 33 от 49 зеленчука, отгледани във Фукушима, но нивата са били под разрешения от закона лимит. Цезий е открит и в пет вида морски продукти край бреговете на съседната префектура Ибараки, но отново нивата са под допустимата норма.
В същото време бе потвърдена смъртта на над 12 000 души, а безследно изчезналите при бедствието на 11 март са 15 472 души.