Търговският регистър блокира заради идеите за "затварянето" му

Архив Варна

25-03-2011, 08:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Самата идея за ограничаване на достъпа до търговския регистър е довела до блокирането му.

Този факт беше съобщен на правната комисия от директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова, пише "Дневник"

Комисията днес се събра напразно в очакване на анализ за ефекта и стойността на различните варианти за публичен достъп до пълните данни за фирмите. Признанието какво всъщност са предизвикали законодателните им идеи и липсата на качествена оценка на вариантите обаче доведе комисията до отлагане на решението за търговския регистър.

Депутатите го пратиха на работна група с неизвестен състав и неясен срок. Възможностите, обсъждани досега, са три
- пълната информация за фирмите да остане достъпна за всички, като се засекретят само ограничен брой актове, които нямат място в регистъра;

- достъпът до търговския регистър да остане за всички, но за осъществяването му да е необходим електронен подпис или цифров сертификат;

- фирмените дела да бъдат затворени и с тях да разполагат само избрани професии, а общодостъпен да остане само минимумът от данни, задължителен по закон.

"Заради обсъждането на възможността за частично затваряне на регистъра започна източване на данните му и масови справки, а това претовари системата", заяви Николова. Тя каза на депутатите, че за да се спре повсеместното точене на документи, се е наложило технически да се ограничи броят на потребителите, които могат да правят справки за една секунда.

В момента най-много 450 души могат да кликнат едновременно в регистъра, докато преди са били 1000 и дори 2000, научи правната комисия, чийто председател Искра Фидосова заяви, че от няколко дни с колегите безуспешно се опитват да влязат в сайта му. Опитът на Николова да демонстрира, че все пак достъпът до регистъра е възможен, се провали и на големия прожекционен екран в залата на парламентарната комисия грейна съобщението service unavailable.