Радиоактивни частици от "Фукушима-1" достигнаха Исландия

Новините

23-03-2011, 14:46

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Минимален брой радиоактивни частици, за които се предполага, че са от авариралата японска централа "Фукушима-1", са достигнали Исландия вчера, предаде Ройтерс, като се позова на неназовани дипломатически източници.

За първи път подобни частици са регистрирани във въздуха над Европа, след като бяха установени в района на Тихия океан, Северна Америка и Атлантическия океан.

Трети реактор на авариралата при земетресението на 11 март АЕЦ "Фукушима-1" изхвърля днес черен пушек, чиито причини засега не са установени.

Това наложи да бъде евакуиран не само неговият персонал, но и този на съседните първи и втори енергийни блокове.

След появата на облака от пушек обаче радиацията в района на реактора съществено е намаляла, информира говорител на компанията. Сутринта в зоната са измерени 435 микросиверта в час, а след изхвърлянето на дим нивото вече е спаднало на 274 микросиверта. Експертите все още нямат обяснение.

Японските стандарти определят като допустима норма на облъчване за хора, надхвърлили детската възраст, 1000 микросиверта годишно, но за служителите в АЕЦ тя е 100 пъти по-висока, пише днес ИТАР-ТАСС, предаде vesti.bg.

Според дипломатите частиците над Исландия са в прекалено малки количества, че да представляват заплаха за човешкото здраве. "Въпрос на няколко дни е частиците да се разсеят из цялото северно полукълбо", каза Андреас Стол, учен от норвежкия Институт за изследвания на въздуха, като подчерта, че в Европа те не би трябвало да представляват заплаха за здравето.

Наблюдението на разпространението на радиоактивните частици от "Фукушима-1" се извършва от 63-те станции по света на Организацията за Договора за всеобща забрана на ядрените опити. Станциите на организацията могат да уловят дори и най-ниски количества радиоактивни частици. В случая с Исландия става дума за изотопи на йода.

Дипломатически източник поясни, че досега 15 станции по света отчели наличие на радиоактивни частици от "Фукушима-1".

Очаква се частиците да достигнат днес Франция, съобщи френската Агенция за ядрена безопасност.

Експертите обаче успокоиха, че те ще бъдат между 1000 и 10 000 пъти по-малко от количеството, регистрирано над Франция след катастрофата в Чернобил преди 25 години.

Не може да се сформира облак, който да стигне до Европа - до България може да стигнат отделни частици, но толкова минимални, че е възможно приборите да не ги регистрират, според българската Агенция за ядрено регулиране.

Данните от последните 24 часа показват, че стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони, пише на сайта си днес българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР).

Началник отдел "Аварийно планиране и готовност" в  АЯР Марина Низамска коментира пред БНР, че аварията в японската ядрена централа не е от тип, който да доведе до сформиране на облак, който да достигне до Европа. По думите й никъде по пътя към Европа мониторинговите станции не са показали повишена радиоактивност и няма причина за притеснение.

"В случая с японската авария не може да се говори, че се е сформирал радиоактивен облак. Има изхвърляния на радиоактивност в атмосферата, но не може да се сравняват директно нещата, както беше в Чернобил. Това, което може да достигне до нашата страна, са отделни частици, но те ще бъдат толкова разредени и минимални, че е възможно приборите да не ги регистрират", посочи Низамска.

От изпълнителната агенция по околната среда съобщиха, че няма промяна в нивата на радиационния гама фон в страната. По-рано германското министерство на екологията съобщи, че днес над Централна Европа се очаква въздушните течения да пренесат радиоактивни частици от Япония. Количеството им обаче ще бъде минимално.

Европейската комисия е задействала механизма за ранно предупреждение, с чиято помощ страните от Общността подават сигнал, ако открият заразени с радиоактивност храни, внасяни от Япония, съобщиха днес говорителите на комисията.

Те уточниха, че до този момент нито една страна от ЕС не е отчела зараза на внасяните храни, както и че обемът на този внос е в незначителни количества. Проверките са били препоръчани миналата седмица и засягат пратките, получавани след 15 март. Правната основа за проверките е приета след катастрофата в Чернобил през 1986 г. и досега не е била използвана.

Страните от ЕС са получили препоръка да взимат проби от внасяните от Япония храни, като се изследват отделни количества от всяка пратка, основно морски продукти.

Повече от 25 хиляди са загиналите и безследно изчезналите в Япония

Броят на загиналите и безследно изчезналите в Япония надхвърли 25 хиляди души, съобщава телевизия NHK.

Според последната информация от японската полиция загинали са 9 487 души, повече от 14700 са безследно изчезналите. Около 360 хиляди човека са евакуирани от бедствената зона и са настанени във временни убежища в 14 префектури на страната