Елизабет Тейлър почина на 79-годишна възраст

Варна Лайф

23-03-2011, 13:48

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Светът загуби една истинска легенда

Двукратната носителка на Оскар е починала тази сутрин в Медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис след дълга битка със сърдечни проблеми, потвърди NBC News.

Тя е била в болницата от 10 февруари, когато е постъпила на лечение за симптоми на сърдечна недостатъчност.

В началото на тази седмица публицистът й заяви, че актрисата е в стабилно състояние.

Оптимистичният представител на Тейлър каза, че лекарите искат да направят още тестове на Тейлър, която навърши 79 на 27 февруари, за да бъдат "много, много сигурни", преди да я пуснат обратно да се прибере в имението си в Bel Air.

Но състоянието на Тейлър рязко се е влошило.

Актрисата обяви през 2004 г, че страда от сърдечна недостатъчност.

През октомври 2009 г, Тейлър претърпя сърдечна операция - една от многото - между 30 и 40 операции по време на живота й според нейните биографисти.

Чрез Twitter актрисата заяви, че е след операцията, сърцето й работи много по-добре.

Миналия месец дишането на Тейлър е станало затруднено и лекарите са били принудени да я сложат на респиратор.

"Тя се бореше за всяка глътка въздух", каза приятел на семейството.

Говорителката на звездата, Сали Морисън, разкри днес, че кино легендата е прекарала последните си часове сред най-близките си хора – децата си Майкъл и Кристофър Уилдинг, Лиз Тод и Мария Бъртън, десетки внуци и четири правнуци.

Родена в Лондон на 27 февруари 1932 г. в семейство на американци, още като дете Тейлър открива страстта си към сцената.

Първата поява на екрана на Елизабет Тейлър е през 1942 г. в There's One Born Every Minute, когато тя е едва на 9 години, а от 12, тя вече е звезда, благодарение на National Velvet - сагата за едно момиче и любимия й кон, която става хит.

С годините актрисата се превърна в една от най-ярките звезди, която филмовата индустрия някога е виждала. Тейлър има зад гърба си над 50 роли.

Първия си Оскар печели за ролята си в "Бътърфилд 8" (1960).

Една жена, която изигра главната роля в най-скъпия филм за ерата си - "Клеопатра" и която напълно оголи душата си в "Кой се страхува от Вирджиния Улф" (1966), филмът, за който тя спечели втория си "Оскар", коментира IMDb.com.

Освен със забележителната си актьорска кариера, звездата е известна и с множеството си бракове, а понякога и с ексцентрично поведение. Тя има осем брака със седем мъже, два от които са с Ричард Бъртън. С него се запознават по време на снимките на "Клеопатра" през 1963-та и между двамата пламва една от най-великите любовни истории на Холивуд.