Суха кашлица, 37.5 и отслабване са ранните симптоми за туберкулоза

Архив Варна

21-03-2011, 08:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първите симптоми на туберкулозата са много неспецифични – температура, и то лека до 37,5 градуса, суха кашлица, отслабване на тегло, безапетитие.

Много често такива пациенти първоначално попадат на други специалисти, докато стигнат до нас, обяснява д-р Петър Генов, уравител на познатата като тубдиспансер Специализирана болница по белодробни заболявания. Все още, за съжаление, повечето пациенти идват в по-напреднал стадий на заболяването. Причините за напредналите тежки форми най-често са свързани с подценяване на състоянието и дори с безхаберие от страна на болните за собственото им здраве, коментира д-р Генов.
Използваните за лечението медикаменти са достатъчно ефикасни. Има случаи на т.нар. “мултирезистентна туберкулоза”, когато бактерията е устойчива на един или повече от използваните медикаменти. Тогава се използват друга генерация лекарства, а болните се лекуват в Габрово.
Жълтата гостенка никога не си е отивала, показва медицинската статистика. Факт е обаче ново увеличение в броя на болните, след спада в края на 80-те години на ХХ век. За 2010 година са регистрирани 155 нови сучая, от които 13 са деца,
Последните данни показват, че всъщност няма “застраховани” срещу заразата  възрастови групи – застрашени са лица от всякаква възраст. За разлика от предишни периоди, когато се знаеше, че това е болестта на бедните, сега ситуацията е различна. Застрашени са страдащите от онкологични заболявания, ХИВ, ХБН, наркомани, пациенти с хронични белодробни заболявания без значение от социалния им статус. Туберкулозата се предава по въздушно-капков път и е заболяване на белите дробове, което обаче може да засегне всеки друг орган в човешкото тяло. За миналата година има 13 такива случая – открита е туберкулоза на плевра, на кости, на черва и на пикочо-половата система.
Има достатъчно клинични пътеки, но не са добре остойностени. Но по-големият проблем е, че т.нар. делегирани бюджети, изобщо не са съобразени нито с броя на преминаващи болни, нито с медицинските стандарти – направо са си имагинери, по някакви критерии, известни само на здравната каса, категоричен е д-р Генов.
През 2010 година се осъществи преструктурирането на тубдиспансера с управител д-р Петър Генов, в Специализирана болница по белодробни заболявания. Специалистите тук вече могат да работят с целия спектър от белодробни заболявания, а не както досега – само с туберкулозноболни пациенти. На стационара в с. Звездица му предстои ремонт със средства от здравното министерство. На втория етаж на базата във Варна предстои разкриването на ново отделение.