Туристическият бранш очаква по-силен летен сезон

Архив Варна

20-03-2011, 23:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

По-засилен интерес към българските морски курорти, увеличени ранни записвания, очаквания за по-добър сезон

Такива са нагласите на туристическия сектор след приключването на трите най-големи международни борси преди началото на лятото - ITB в Берлин, както и MITT и Intourmarket в Москва, пише "Дневник". Засега се отчита увеличение на записванията от всички пазари без Великобритания, като основната причина е раздвижването на икономиките в тези страни.

Освен външните фактори туроператорите казват, че по-позитивната прогноза е и заради добрата ценова политика на хотелиерите. Засега най-големи ръстове се регистрират при туристите от Германия и Русия, както и част от централноевропейските държави. По-добри са и прогнозите за скандинавските страни, казват туроператори. След две трудни години за туристическия бранш консултантите са на мнение, че през тази година повечето граждани на западноевропейските държави и на Русия ще започнат отново пътувания зад граница. Ситуацията в арабските страни обаче ще размести интереса им, като големият печеливш от проблемите в Египет и Тунис се очертава да бъде Турция, макар че се очаква двете африкански държави да възстановят част от туристическия поток.

На фона на общото събуждане на външните пазари българските туроператори също очакват по-силен интерес към курортите по Черноморието, показа допитване на "Дневник" до част от компаниите. "Има раздвижване на германския пазар, както и увеличение на ранните записвания", коментира представителят на TUI в България Валентин Йосифов.

По думите му ранните резервации, отстъпките за които са били сравнително високи, са с ръст от около 20- 25% при повечето компании. Подобно е и мнението на управителя на "Сънтурс" Венцислав Танчев, който казва, че различните компании отчитат ръст между 15 и 25% на записванията от Германия. По думите му обаче трябва да се има предвид, че и през тази година резервираните чартъри към страната са по-ограничени заради предпазливост от страна на германските фирми.

По данни на туроператорите през тази година има по-засилен интерес и от другия важен пазар за летния туризъм - руския. "Категорично може да се каже, че в Русия ще има увеличение на обемите", каза управителят на "Алма тур" Любомир Панковски. По думите му в момента ранните записвания от страната са почти двойно повече спрямо миналата година и се очаква броят на седалките в самолетите през лятото да бъдат увеличени между 20 и 40 на сто за различните компании.

През тази година руската държавна структура за авиацията "Росавиация" допусна конкуренция при чартърите до България, като полети за Бургас и Варна ще могат да изпълняват свободно осем компании. По повод на това решение генералния директор на туроператора "Солвекс" Ирина Петрова коментира пред изданието "РКБ дейли", че цените за полетите ще намалеят, а България ще стане най-евтината морска дестинация на руския пазар.

Туроператорите казват, че има по-засилен интерес и от други държави. Ръст се очаква от всички централноевропейски страни и от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург). "Интересно е, че сега има увеличение и от скандинавските държави", казва Валентин Йосифов. През последните няколко години България отчиташе постоянно намаление на туристите от тези страни.

По думите на Йосифов, спад на записванията се регистрира във Великобритания, но "на фона на лошата икономическа ситуация там това не е изненада". "Има ръст на записванията в централноевропейските държави, като най-добре се развива ситуацията в Полша, откъдето договорихме и допълнителен самолет", казва и Венцислав Танчев.