Премахват още 300 незаконни постройки

Новините

10-03-2011, 15:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Още 300 незаконни строежа ще бъдат съборени до края на април, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, цитиран от Дневник.

Той посочи, че досега са премахнати 120 незаконни обекта, а още 1500 са в публичния регистър на Дирекцията за национален строителен контрол .

От проверката на 53-те язовира има издадени 760 акта за незаконно строителство, но до края на април ще стане ясно колко от тях ще завършат със заповеди за премахване.

С премахването на т.нар. барбекю на Доган задаваме нови трендове, "както се казва, тренд сетъри"  - ще сме безкомпромисни с незаконното строителство, каза министър Плевнелиев. Той посочи, че не се действа избирателно, подходжда се еднакво към всички нарушители и не правят предизборно проверки за незаконно строителство.

"Радвам се, че хората най-после разбраха, че държавната агенция ще бъде абсолютно принципна и безкомпромисна", каза министър Плевнелиев. Той определи като "много разумно действие" решението на "Делта Епсилон", собственик на сараите на Доган да събори сама незаконните си строежи. "ДНСК беше твърдо решена да направи това в следващите три седмици, но в този случай има допълнително глоби и разходи, свързани с принудителното премахване", посочи Плевнелиев.  

Министър Плевнелиев призова хората, които са строили незаконно, сами да съборят постройките си.

"Ние не искаме да сме този орган, който ще ходи да плаши хората, но ние сме категорично решени да се борим с незаконното строителство по един ясен и принципен начин. Всичко, което е незаконно ще бъде премахнато", обясни Плевнелиев.

"Няма драма" според министъра за незаконната трета лента, построена от държавата, на прохода "Хаинбоаз" и забраната, наложена от съда за преминаване през опасния път.Той обеща да бъде извършено всичко както е по закон, но не се ангажира със срокове. Членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров уточни, че до лятото пътят през Хаинбоаз трябва да бъде въведен в експлоатация с издаването на т.нар. акт 16. Незаконната според ДНСК трета лента пък ще бъде узаконена до началото на 2012 г., уточни Лазаров.

ДНСК е направила проверка за незаконно строителство в курорта Пампорово, съобщи още министър Плевнелиев,а данните скоро ще бъдат оповестени, допълни той.