Далай Лама се оттегля от политиката

Новините

10-03-2011, 11:21

Снимка:

juliancook.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Далай Лама обяви, че се оттегля като политически лидер на тибетското правителство в изгнание, но ще остане духовен водач на Тибет, съобщи Ройтерс.

"Още от 60-те години многократно съм подчертавал, че тибетците се нуждаят от лидер, избран свободно от тибетския народ, на когото да мога да предам властта", заяви Далай Лама в предварително подготвена реч.

"Сега несъмнено е дошло време да осъществим това на практика", добавя той.

По думите му това ще е от полза за тибетците в дългосрочен план. „Това не е защото се чувствам обезкуражен", завърши тибетския лидер.

Океанът от мъдрост, както се превежда името му,  отдавна смята себе си за "полуоттеглил се" от политическото ръководство на тибетското правителство, което си има избран премиер.

Китайските власти, които смятат тибетецът за сепаратист, не вярват на обещанието за оттегляне, пише Франс Прес "Той често е говорел за намерението си да се оттегли през изминалите няколко години. Смятам, че тези негови трикове са за залъгване на международната общност", заяви говорителката на външно министерство.

Сегашният Далай Лама избяга от Тибет през 1959 г. след неуспешно въстание срещу китайската власт, живее в Индия и се бори за "значителна автономия" на Тибет от Китай. Той е носител на Нобелова награда за мир през 1989 година, заради мирните си опити за независимост на Тибет.