Мъже се жалят от полово неравенство

Архив Варна

09-03-2011, 01:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Все повече мъже се оплакват от дискриминация заради своя пол, пише "Монитор" като цитира справка в деловодството на Комисията за защита от дискриминация.

Ако по-рано от нея защита са търсили главно жени, сега и мъжете се оказват също толкова уязвими. За 5 години от съществуването на КЗД заради полово неравенство пред нея са депозирани 58 жалби, като само през 2010 г. те са били 23. Анализът показва, че са подадени почти поравно и от двата пола. Мъжете най-често се оплакват от неравно третиране в т.нар. феминизирани професии. Например софиянец иска да осъди болница, че

отказва да го назначи за медицинска сестра

Или учител, към когото директорката не приложила наредбата за насърчаване на по-слабо представения пол и го съкратила.

Според друга жалба баща бил каран да подпише декларация, че няма кой друг да гледа болното му дете. Майките не са длъжни да представят подобен документ, твърди човекът. Наложило се да бъдат преразгледани нормативните документи, които определят реда за издаване на болничните.

Комисията се е произнасяла и срещу няколко реклами, като например, че „жената е като крушка“, твърди Зора Генчева, член на КЗД. Според нея най-много се оплакват от дискриминация

дамите с мъжки професии

В тях така нареченият от феминистките „невидим стъклен таван“ често спира кариерата и на най-амбициозните българки.
Една от последните жалби в КЗД е на жена, на която отказали да участва в конкурс за затворнически надзирател. След решението на комисията тя постигнала споразумение с правосъдното министерство, коментира Зора Генчева. При друг случай, за който „Монитор“ вече писа, служителка във Военната полиция в София била спъвана системно в кариерата само защото е в рокля. След намесата на КЗД тя е произведена в чин лейтенант, а Министерството на отбраната отменило наредба от 2005 г., според която в кадровата военна служба полът е определящо професионално изискване. Млада цигуларка в духов оркестър пък се оплаква, че останалите оркестранти мъже я карат само да им носи партитурите и да премита залите.

Въпреки някои различия все пак и у нас действат същите тенденции в отношенията между половете, както в останалите европейски страни, твърди Зора Генчева.