И ледът стана жертва на измамници

Архив Варна

27-02-2011, 16:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ледът по варненските улици влезе в сценариите на телефонните измамници,

разказаха за ВарнаУтре.бг потърпевши пенсионери. "Мамо, паднах и си счупих крака", проплаква женски глас в телефонната слушалка. Риданията прикриват несъответствията в тембъра и интонацията, а шокът от тревожната новина свършва останалото.
Тръгнах за хляб, паднах на път за магазина. Случайни хора ме докараха, че съм си забравила телефона. Не искат да ме гипсират обаче - имала съм проблем със застраховката (Счупването е тежко, трябва операция,  а лекарят иска пари, за да оперира добър специалист... Кракът ми е буквално натрошен, трябва спешно да платя за метални пластини и гвоздей, са другите използвани сценарии). Изплашена съм, много ме боли, не знам какво да правя. На последвал въпрос: А мъжът ти не е ли с теб?, "щерката" пак проплаква: "Излезе сутринта, сега не си вдига телефона". После идва съществената част: Една от сестрите обеща да уреди нещата, ама трябва да й дам 500 лева. Веднага ще ти ги върна. Ама сега трябва да стане бързо, преди да е дошла новата смяна. Момчето, което ме докара, ще дойде до вас, дай и на него 20-тина лева, да си покрие бензина човекът...

След всичките сценарии за "катастрофирах", "трябва да платя за ваксина срещу свински/птичи грип", "ударих човек, дайте на следователя пари да ме пусне" и т.н., и т.н. цяло чудо е, че все още има хора, които биха могли да се вържат на подобно нещо. Да не говорим, че вече май няма човек без мобилен телефон. Но са този, на който не му е минавало през главата, не знае какво е да те зашемети шокът от подобна новина, да парализира мозъка ти и да започнеш да действа машинално с единствената мисъл да помогнеш на детето си..., обясняват възрастните хора и се шегуват: Явно кризата е ударила и телефонните измамници и сега измислиха сценарий, с който да искат и по-малки суми, че май вече никой не разполага с готови 2-3 хиляди лева, колкото искаха досега.