Бивш либийски министър: Муамар инжектира 400-те деца в Бенгази със СПИН

Архив Варна

24-02-2011, 06:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“Режимът на Муамар Кадафи е виновен за масовото заразяване на деца с вируса на СПИН в Бенгази.”

Това заяви в прав текст по “Ал Джазира” във вторник вечерта Мустафа Абдул Джалил, който подаде оставка като правосъден министър на Либия. Той мотивира решението си с “прекомерната употреба на сила срещу антиправителствените демонстранти”.

Джалил говори по телефона и категорично отказа да каже къде се намира от страх Кадафи да не пусне копоите си след него. Но посочи СПИН епидемията и набеждаването на българските медици за нея като едно от най-големите прегрешения на либийските власти. В тази връзка Джалил осъди неоправданото проточване на съдебни дела в джамахирията по политически причини, прехвърлянето им на удобни на режима съдилища и диктуването на процедурите и присъдите по тях.

“Моралният ми дълг не ми позволяват повече да мълча - Кадафи е един престъпник!”, заяви Джалил.

По-късно пред шведския в. “Експресен” той заяви още, че Кадафи лично е разпоредил и атентата срещу американския пътнически самолет над Локърби, Шотландия, на 21 декември 1988 г., когато загинаха 270 души. “Разполагам с доказателства”, увери дезертиралият министър.

С оставката си в понеделник Джалил повлече крак и след него във вторник на страната на либийските бунтовници премина министърът на вътрешната сигурност Абдул Юнис ал Обейди, предаде Ройтерс. Вчера либийската държавна телевизия обяви, че Обейди не е дезертирал, а е бил взет за заложник от “плъховете” в Бенгази и те му диктували какво да говори под заплаха за живота му.

Междувременно обаче още една оставка удари режима в Триполи - на шефа на фондация “Кадафи” Юсеф Сауени. “Ужасен съм от насилието срещу либийците”, заяви доскорошният съратник на сина на лидера Сейф ал Ислам.