Казаков поема временно ДАНС

Новините

23-02-2011, 12:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“За ръководител на ДАНС до издаването на указ за назначаване на титуляр е определен заместник-председателят на агенцията Константин Казаков”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Правителството предлага на Президента на Република България да освободи Цветлин Йовчев като председател на Държавната агенция „Национална сигурност” във връзка с подадено от него заявление, се казва още в съобщението.

Константин Казаков е заместник-председател на ДАНС от 10 декември 2009 г. Той е дългогодишен служител на службите за сигурност. Работил е в системата на националната сигурност повече от 16 години. Преминал е курсове и е работил съвместно с партньорските служби, където е оценяван високо.

Казаков поема ръководството на ДАНС след като в четвъртък премиера Бойко Борисов прие оставката на Цветлин Йовчев, подадена ден преди това. Йовчев стана вторият председател на ДАНС, който хвърля оставка след Петко Сертов. Основният мотив на Йовчев бе недоверието на премиера. Оставката на Йовчев дойде след като стана ясно, че СРС-та по скандала „Тановгейт“ са изтекли от службите. До този момент обаче все още няма категорично становище, че „течът“ е по вина на ДАНС.