"Труд": “Килърите 3”: Таен свидетел предал Психото на МВР

Архив Варна

23-02-2011, 05:07

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

“Застигнаха ме четирима маскирани в кола и стреляха по мене. След това избягаха. Непознато момче ме намери на пътя и ме закара до болницата.”

Това заявил пред полицията бащата на покойния наркобос Райко Кръвта - Васил Станков, след покушението срещу него на 11 февруари 2008 г. Във вторник пернишката прокуратура повдигна обвинения за опита за убийството на Станков срещу заловените в операцията “Килърите 3” Радослав Здравков-Муката и Асен Китанов-Психото. Според разследващите с тях бил и показно разстреляният на 19 февруари 2008 г. наркобос Николай Христов-Хайо. Имало и четвърти човек, но самоличността му все още не е установена.

Муката е задържан под стража по друго дело. Психото пък е зад решетките покрай процеса срещу наркогрупата на Таки.

На сметката им - два атентата

“Килърите 3” ликвидирали кюстендилския наркотрафикант Кирил Малинов-Бобаро и организирали опита за атентат срещу Васил Станков, убедени са криминалистите. Освен на Асен Китанов-Психото обвинение за ликвидирането на Бобаро било повдигнато и на Васил Шатков-Шатето. Разпитван бил и Васил Мирчев-Совата от кюстендилското село Соволяно. Той обаче е на свобода. След екшън и скандал в заведение край Кюстендил през 2000 г. Совата бил прострелян в главата от ченге и етрудно комуникативен. Движи се с бастун.

Трупът на 33-годишния Бобаро бе открит случайно през август 1999 г. от полицай, мятал въдица във водоема на бившия открит рудник “Котлована” край село Николичевци. Служителят на МВР забелязал покрива на тъмносин “Опел”, потънал на около 5-6 м дълбочина. Кран и водолази извадили колата. На предната седалка, завързан за облегалката с въже, се оказал полуразложен труп с огнестрелни рани в черепа и рамото. В жабката били открити личната му карта, запалка, химикалка и други вещи. Намерен бил и пистолет с неустановена марка. Нямало съмнение, че престоялият 9-10 месеца на дъното на водоема мъж е търсеният от месеци Кирил Малинов-Бобаро. За убийството били заподозрени Психото, Шатето и Совата, но не били събрани достатъчно доказателства и те останали на свобода.

Бобаро лежал в Италия за хероин

Бобаро, чийто прякор идва от това, че от малък много обичал да яде боб, изкарал близо година в италиански арест, след като бил спипан с 60 кг хероин. Разследващите не доказали, че той е доставчикът на дрогата, а само шофирал колата. Освободили го и се прибрал в Драговищица. Вероятно тогава - през 1998 г., се е забъркал с групата на Психото. Все още не е ясно дали Бобаро е влязъл в конфликт с него и аверите му, дали е разсърдил някого от големите босове в града и те са поръчали зловешата му екзекуция.

“Имаме показанията на още двама свидетели, които не са участници в престъплението. Това дава известна насоченост по разкриването на това убийство. Задържаните са обвинени за предумишлено убийство”, каза вчера окръжният прокурор на Кюстендил Камен Пешев.

Според една от версиите криминалистите се ориентирали по разплитането на историята с Бобаро по допълнителните експертизи на намерения в извадения от язовира “Опел” пистолет. Според друга - някои от задържаната в столицата организирана група, в която е и Психото, е “пропял”.

Бащата на Кръвта търси килърите

Райко Кръвта бе разстрелян на 13 октомври 2005 г. в Перник. Оттогава баща му Васил преживя два атентата. Първият беше на 21 август 2006 г. Тогава неизвестен стреля срещу Васил Станков на завой край село Мещица. Като по чудо мъжът остана жив и се отърва само с драскотини. Криминалисти откриха мястото, където лежал стрелецът, докато натискал спусъка на карабина.

Истински екшън обаче се разиграл на 11 февруари 2008 г. към 10,30 ч на безлюдния път от Батановци към Перник. 63-годишният тогава Васил Станков пътувал от село Лялинци към миньорския град. В далечината се появила кола, която се движела с много висока скорост. Когато приближила до аудито на Васил, той само видял, че вътре има четирима маскирани. Качулатите открили огън. Станков бил улучен, но също започнал да стреля срещу тях с пистолета си. Уплашени от неочакваната му реакция, килърите избягали. Случайно преминаващ млад мъж по пътя видял ранения и го закарал в болницата в Перник. След няколко дни той бил изписан и се прибрал вкъщи. Според криминалисти Станков е очаквал нападението и държал заредения си пистолет на предната седалка до него. Станков бе съдружник във фирмата, която стопанисва дискотеката на сина му “Че Гевара”. Смята се, че след смъртта на Райко той е поел бизнеса му, за да открие кой и защо е ликвидирал сина му. Но атентаторите на Кръвта досега не са известни. Възможно е и те да се окажат от разкритата група на “Килърите 3”.