В Свиленградската митница действала корупционна схема на БСП

Новините

21-02-2011, 08:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В Митница Свиленград съществувала тежка корупционна схема, като парите от нея отивали по високите управленски равнища на митниците, а всичко се е осъществявало пред очите на бившия им шеф Антоний Странджев.

Разкритието е на депутата от ГЕРБ и член на Комисията за контрол на ДАНС Иван Петров.

Той обясни пред БиТиВи действието на схемата- поставени лица събирали парите и след това ги носели чрез посредници в управлението на митниците. Ставало въпрос за суми до 80 000 евро на месец. В този смисъл на преден план излиза въпросът каква ще е съдбата на техния главен ръководител Ваньо Танов. Според Иван Петров той до голяма степен е бил подвеждан и най-вероятно не е генераторът на случващото се, но е трябвало да осъществи по-силен контрол. Петров посочи за пример случай, при който е отказано да бъде отворен контейнер, за който имало информация, че съдържа цигари.

Според Петров това е контрабандна схема на БСП, в която обаче няма начин да се стигне до поръчителите. Петров намеси и името на бившия шеф в Свиленград Стефан Марашев, който бе отстранен в края на 2010 г. заради незаконното строителство на язовир Ивайловград.

Темата с изтеклите разговори от специални разузнавателни средства и кой трябва да поеме вината Петров коментира така: „Компетентните органи ще излязат със становище, което ще определи и степента на вина в структурите”. Петров каза още, че лица, работещи в ДАНС, са предупредили Антоний Странджев за това, че е бил подслушван.