Багдад съди САЩ за 1 млрд. долара

Новините

18-02-2011, 07:06

Снимка:

REUTERS/Saad Shalash

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кметството на иракската столица настоява за компенсации, заради щетите, които са били нанесени от американските военни през 8-годишната война.

Багдадската управа подаде в местен съд иск срещу американските военни, настоявайки да получи компенсация от 1 млрд. долара и официално извинение за щетите, нанесени от противовзривните прегради през почти осемгодишната война, предаде Асошиейтед прес.

В декларация градската управа посочи, че бетонните прегради, издигнати "под претекст за укрепване на сигурността", са повредили канализацията и тротоарите, предизвикали са задръствания на уличното движение и са парализирали деловата дейност.

Камил ал Зайди, председател на багдадския провинциален съвет, добави, че не само американците, а и иракските сили за сигурност трябва да поемат отговорността за поставянето на километрите бетонни заграждения, които насичат пейзажа на столицата.

Той призна, че те все пак са спасили живота на много хора и са предпазили правителствените учреждения по време на множеството смъртоносни атентати.