"Труд": Търговец пален с горелка, убиват го с 2 куршума

Архив Варна

10-02-2011, 06:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бизнесменът от Павликени Петър Бялков, който мистериозно изчезна и 12 дни бе в неизвестност, е бил отвлечен и застрелян с два куршума в главата, пише "Труд".

Последните мигове от живота си 61-годишният търговец на зърно прекарал в адски мъки. Преди да го ликвидират, убийците му го изтезавали жестоко, горили ръцете му с пламък от горелка и му разбили главата с жестоки удари с твърд предмет.

Тялото на обезобразения мъж бе открито в местността Йорданова чешма край ловешкото село Хлевене към 14,25 ч на 8 февруари, вторник. На трупа се натъкнал бивш работник от несъществуващата вече машинно-тракторна станция - с. Абланица, който се отбил встрани от пътя по малка нужда.

В Павликени вчера се заговори, че Петър Бялков, който приживе търгувал с шрот, трици и фураж, е задлъжнял с крупни суми към частни лица. Заради това полицията светкавично проведе в града спецакция “Лихварите”. В рамките на операцията бяха задържани шестима кредитори. От единия от задържаните приживе убитият взел 10 000 лв.

Обискирани били осем адреса. Открити са множество папки с преснимани лични карти, тефтери с имена на длъжници, ключове, талони на автомобили и пълномощни за ползването им. Само на един от адресите са намерени 50 сим карти, 10 джиесема, документи за превод на суми между 80 000 и 100 000 лв.

Шестимата задържани са регистрирани за различни престъпления - от кражби до грабежи и документни измами.

Бялков изчезна на 28 януари посред бял ден. По обед мъжът излязъл от къщи, казал, че отива до площада, взел си само джиесема и повече не се върнал. Пред близките си не споделил нищо. Бил твърде унил и угрижен. След като не се върнал, на следващия ден той бил обявен за издирване.

Десетки негови близки, познати и бизнес партньори бяха привикани на разпит. Оказа се, че сред тях са дядото и вуйчото на обвинения за убийството на сестри Белнейски Лазар Колев. Полицията във Велико Търново призова за показания вуйчото Паун Лазаров. Пред репортер на “Труд” тогава пазарджишкият бизнесмен и собственик на хлебозавод отрече някога да се е срещал очи в очи или лично да е разговарял по телефона с изчезналия. Репортерска проверка установи, че преди време Бялков имал сключени няколко сделки с Лазар Колев - дядо на подсъдимия Лазар Колев, който има мелница в Павликени.

Междувременно вчера тръгна мълва, че разследването за отвличането и убийството на Бялков е поето от следователя Веселин Мартински, който водеше и случая “Белнейски”. Говореше се също, че вуйчото Паун Лазаров е заведен за следствен експеримент на мястото, където бе открит трупът на търговеца от Павликени. Слухът за експеримента се оказа неверен. Пред “Труд” следовател Мартински отрече засега да е ангажиран по това дело. Негови колеги заявиха, че вчера той е бил в София.

След като гръмна новината, че 61-годишният търговец е намерен мъртъв, в Павликени се заговори, че е бил примамен уж на бизнес среща и след това отвлечен. Тепърва ще се изяснява къде са го закарали похитителите му и колко време са го изтезавали, преди да го умъртвят. Петър Бялков е бил замесен с дедесарската мафия, научи “Труд”. Криминалисти са установили, че е дължал крупни суми, но е имал и да прибира пари от други хора. Разследващите са попаднали на данни, че Бялков и великотърновският дедесар Петър Тонков са стари познайници. Преди 3 г. окръжният съд в старата столица постанови 5 г. затвор за Тонков за източване на пари от държавната хазна. В момента той излежава присъдата си.

Похищението на Бялков е първото от година и три месеца насам, откакто МВР залови “Наглите”.трябва да се направи музей”, каза зам. областният Бисер Михайлов. Иван Драмов от фондация “Ванга” обаче отново е подал искане до областната управа в Благоевград и министъра на финансите домът в Рупите да им се предостави за стопанисване. Засега отговор няма, но и двете страни имат желание хората да имат достъп до това свято място.