Земеделският министър: Проверка за пилешкото, стандарт за хляба

Новините

08-02-2011, 08:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пилешкото месо, което се продава в момента у нас, се инжектира с разтвори, придаващи маса, близка животинската, каза по БиТиВи  министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Консумацията на тези разтвори не би трябвало да причинява нищо, "но когато си купувате пилешко, вие трябва да получавате такова", уточни Найденов. "Имам информация, че малки разфасовки съдържат до 40% от тези разтвори. Министърът обяви, че започва проверка, като инициативата за нея идвала от българската браншова организация, за да не се дискредитиракачеството на пилешкото месо.

И качеството на хляба, който ядем, не било  добро, защото се използвала нискокачествена пшеница, в която, за да бъде подобрена, се добавят оцветители, сол, стабилизатори и т. н. „Още другата седмица ще поканим хлебопроизводителите да обсъдим стандарта за хляба. Казвам най-официално: имаме проблеми с качеството на хляба. Затова трябва да наложим стандарт“.

В четвъртък, заедно с европейския комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, ще бъде даден стартът на Агенцията по храните, а в сряда ще бъде приет нейният устройствен план от Министерския съвет. Тя ще контролира безопасността на храните по цялата верига.