ГЕРБ и „Атака” против временна анкетна комисия по случая с Горна Оряховица

Новините

02-02-2011, 10:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

При прегласуване, направено по искане на синия депутат Ваньо Шарков 16 депутати от ГЕРБ се въздържаха от общо 18 "въздържали се", 90 депутати гласуваха „против”, а 61 – „за”.

С 88 гласа „против”, 60-„за” и 20 „въздържали се” депутатите отхвърлиха предложението на Синята коалиция за създаване на временна анкетна комисия по случая с горнооряховската болница и изнесените СРС-та.

При дебата Павел Шопов от "Атака" заяви, че опозицията е направила всичко възможно да издевателства върху управляващите и заподозря стройна съгласувана и съвместна акция, след като Синята коалиция открито излезе в опозиция.

По думите му - там местната общественост е реагирала така - няма да освободим главния лекар, защото не е доказано, че той е нарушител.Той попита, защо се крие една съдебномедицинска експертиза и защо по този начин се създава голяма несигурност в един град на страната.

Това означава, че тя е понятна за адвокати, съдии”, посочи Костов и заяви, че в Народното събрание има изявени юристи.Съдебномедицинска експертиза се пише за съдебно заседание.

Преди това по време на дебатите по искането лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви, че имаме пълна неяснота - какво се е случило там. „Ние не сме запознати със заключението на съдебната експертиза.

Продължава да виси този тежък проблем за компетентността на лекарите. „Имаме ли здравна комисия – имаме, защо здравната комисия не се произнесе?”, попита още Костов. „Ние чухме лекари, които говорят така, ужасно нарушавайки медицинската етика. Трябва ли НС да каже, че не може да се говори така? Аз очаквам Български лекарски съюз - БЛС да се произнесе - поне да им отнеме за известно време правото да практикуват лекарска професия”, посочи Костов. По думите му - това деморализира.

Той посочи, че у него остава впечатлението, че съдебномедицинската експертиза се крие заради този голям гаф – злоупотребата със СРС-та. „Ако НС си затвори очите, трябва да спре да се уважава”, заяви Костов. „Възможно ли е някой да стои на тази трибуна да казва на последния човек в страната – ти си изверг, ти си убиец на деца?”, обърна се Костов към народните представители. Той призовава НС да не бяга от тази отговорност, защото така, както бяга, така ще добягат до предсрочни парламентарни избори.

„Големият политически въпрос, пред който сме изправени, е: допустимо ли е специалният инструментариум на държавата да се използва за политическите цели на един министър? , каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.
Той посочи, че е попитал здравния министър Стефан Константинов, защо ги търпи тези лекари убийци? Всички знаят истината, каза Костов. „Истината е много нелициприятна – вицепремиерът използва средства за защита, които са недопустими. По този начин създаде несигурност”, каза Иван Костов.

ПГ на Коалиция за България, която подкрепи искането на сините, ще обжалва решението на прокуратурата от вчера, с което отказва да образува досъдебно производство по случая с Горна Оряховица, каза народният представител Михаил Миков при дебатите . Според него трябва да се сравни верността на прочетенето в пленарна зала с това, което е на магнитния носител.

Той заяви, че няма как да знае манипулиран ли е записът или не. Затова е редно да има комисия. Той посочи, че магнитен диск – не е идентичен на свален запис, който е бил прочетен от трибуната. Иван Костов от Синята коалиция в реплика към народния представител от ГЕРБ заяви, че е доверчив човек и вярва на това, което е чул в пленарна зала. „Нашите заседания са открити. Словото на министъра е чуто от цялото общество”, заяви Костов.Павел Димитров от ГЕРБ заяви, че министър Цветанов не е обвинявал никого: "Той прочете разговорите от СРС-та, след като прокуратурата е дала своето разрешение". Димитров призова г-н Костов да не манипулира народните представители. 

„Вие не сте били в залата, когато говореше министърът. Искате ли да извадим стенограмата и да ви дам прочетете”, обърна се Костов към Димитров. „Аз чух тези думи тук и изтръпнах”, каза още той.

„Той произнесе присъда над хора, което не му е работа. Върховенство на закона – присъда чете само съдията, а не министърът. Не може да нападаме български граждани”, каза Костов.