4 години затвор за бившата данъчна шефка Мария Мургина

Архив Варна

25-01-2011, 12:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият директор на НАП Мария Мургина беше осъдена от СГС на четири години затвор за издаване на незаконни указания и за оказване на принуда на бившия началник на данъчните в Силистра Милена Цолчовска, съобщи Дневник.

По другите две обвинения срещу нея – за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата, бившата данъчна шефка бе оправдана.

Мургина е нарушила закона за НАП, като е указала на главен инспектор по приходите в дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. За друго дружество пък вследствие на нейни указания не е събран 1.32 млн. лв. корпоративен данък, смятат магистратите.

Заради тези две престъпления според съда на Мургина трябва да бъде наложено наказание от четири години затвор, както и забрана да заема отговорни държавни длъжности за шест години.

Налице са достатъчно доказателства, че Мургина е принуждавала шефа на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане, защото в противен случай ще бъде уволнена дисциплинарно, твърдят магистратите. За това престъпление присъдата на Мургина е три години затвор. Тя беше осъдена и да плати на Цолчовска обезщетение от 10 хил. лв., а на държавата – близо 2250 лв. за държавни такси и разноски.

Съдът определи като общо наказание четири години затвор за всички престъпления. Присъдата може да бъде обжалвана в двуседмичен срок.

Мургина отказа коментар, след като присъдата бе произнесена, а прокурорът Маргарита Немска заяви, че ще протестира оправдаването на бившия директор на НАП по двата пункта от обвинението.