Удариха мрежа за трафик на бебета в Гърция

Архив Варна

25-01-2011, 11:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Между 18 и 20 хиляди евро се харчели българските новородени момиченца в Гърция, а цената на момченцата достигала до 25 хиляди евро.

Това съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, след като вътрешният министър Цветан Цветанов тази сутрин обяви, че е в ход специализирана операция срещу незаконния трафик на бебета. До момента у нас са арестувани 5 души - двама са от Варна, останалите от Ямбол и Бургас. В Гърция са задържани още 9 души, от които шестима са българи и предстои да бъдат екстрадирани в България. Сред задържаните има медицинско лице и жена, която е адвокат.

Акцията, която се провежда съвместно с гръцката полиция, се подготвяла от май миналата година. Повечето от жените, продаващи бебетата си, са били от ромски произход, голяма част от варненското село Каменар. В 90% от случаите съгласието им било доброволно. Уговорката била срещу 2500 евро те да родят детето си в Гърция и впоследствие да дадат съгласието си то да бъде осиновено от гръцки семейства. Купувачите искали да огледат бебето и колкото по-беличко е то, толкова по-висока била цената за него.

Повечето случаи за продажба на бебета са установени в гръцките градове Ламия, Солун, Атина и Патра. За това престъпление заловените могат да получат затвор до 15 години и глоба до 100 000 лева. Жените, които са продали децата си, не подлежат на наказание, тъй като са съдействали на органите на правосъдието с показанията си, уточни прокурор Чавдаров. Един от заловените във Варна е бил издирван от полицията по друго престъпление, свързано отново с трафик на хора.

За доказване на престъпната дейност е бил създаден съвместен екип, включващ наблюдаващ прокурор, следователи, служители на ГДБОП. Изготвена е била следствена поръчка и до Република Гърция за международна правна помощ и предоставяне на документи и информация във връзка с доказване на престъпната дейност на групата. За разплитането на случая са били приложени и СРС-та. Проведени са разпити на множество свидетели, извършени са и разпознавания. Провеждат се обиски и претърсвания в домовете на обвиняемите.