Уикипедия стана на 10 години

Новините

17-01-2011, 12:06

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За една декада съществуване свободната eнциклопедия събра над 17 милиона статии на 270 езика.

Подобно на Google, Wikipedia се е превърнала в самостоятелна дума с еднозначно интернационално значение.

Девизът на Уикипедия е „Свободната енциклопедия, която всеки може да редактира“, а дефиницията, която й дава нейният основател Джими Уейлс, е „опит да се създаде и разпространи свободна енциклопедия с възможно най-високо качество до всеки човек на планетата на собствения му език“.

Тя се разработва на сайта wikipedia.org чрез програма, наречена „уики“.

Тази дума е първоначално използвана за УикиУикиУеб и произлиза от хавайската фраза уики уики (име на автобусна линия на Международното летище в Хонолулу, произлизащо от удвояване на наречието уики, „бързо“).

Намерението на Уейлс е Уикипедия да достигне качество „Като на Британика или по-добро“ и да бъде публикувана на хартия.

Днес, милиони хора всеки ден използват Уикипедия, за да получат бързо безплатна информация, не само по енциклопедични теми. Може би една от главните причини Уикипедия да добие такава популярност е, че в нея може да се намери информация на абсолютно всякакви теми, без ограничения.

Безплатната онлайн енциклопедия вече разполага с около 17 милиона статии на 270 езика, всички създадени от общност от доброволци.

Петте най-големи версии са написани, в низходящ ред, на английски, на немски, френски, полски и италиански. Разноезичните версии работят независимо една от друга. Версиите не са обвързани със съдържанието на останалите версии и е необходимо единствено да се придържат към общите политики, като например „неутрална гледна точка“.

Първата статия в Уикипедия на български език е създадена в началото на декември 2003 г., а в момента се работи по 111 571 статии, защитени с лиценза Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното и Лиценза за свободна документация на ГНУ.

Това означава, че всичко публикувано в Уикипедия е свободно за ползване и винаги ще бъде такова.

На 15 януари тази година Уикипедия отпразнува своя първи юбилей. За 10 години свободната енциклопедия стана почти икона, уважавано и почитано място, където се консултират повече от 400 милиона души всеки месец.

В своя начален стадий Уикипедия е далеч по-скромна.

Обяснението на понятието астроном например първоначално гласяло само “учен, чиято област на изследвания е астрономията”.

За Швеция пишело “страна в Северна Европа. Жителите й се наричат шведи. Езикът, който се говори, е шведски. Столицата е Стокхолм”. А какво се знаело за физиката? “Физиката е много широка тема”, пише TechNews.bg.

Въпреки това енциклопедията се разраства бързо и през следващите пет години нейният обхват и дълбочина започват да надвишават традиционните източници за справки.

Нови езикови версии биват добавени, а световната общност от доброволци-редактори се разраствя бясно.

Създателите на Уикипедия смятат, че ключът към нейния успех е в това, че всеки може да редактира всяка статия.

Това означава, че Уикипедия е едновременно енциклопедия и общност от редакторите, които я създават. Всеки, престрашил се да редактира Уикипедия, е неин редактор и всеки, който редактира Уикипедия по някакъв начин поема отговорност за приносите си.

Същевременно, Уикипедия принадлежи на всички нейни читатели и отговорността за създаването и поддръжката зависи от всяко тяхно действие или бездействие.

Няма техническо ограничение да се редактира в Уикипедия.

Това очевидно представлява потенциален проблем, особено ако редакторите нямат съответните познания, но на практика се оказва, че обществото на редакторите на тази енциклопедия е много ефективно в процеса на самонаблюдение и самокоригиране.

Уикипедия се управлява от Wikimedia Foundation, благотворителна организация с нестопанска цел, учредена през 2003 г., която е изцяло подкрепена от дарения.

Тя току-що завърши най-успешния си кръг набиране на средства, след като привлече повече от 500 000 индивидуални дарения на обща стойност над 16 милиона долара.