"Монитор": Плащаме данъци и вадим лични карти без такси към банките

Архив Варна

11-01-2011, 07:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След средата на 2011 г. българите ще могат да плащат данъците си, различните видове такси и ваденето на личните си документи чрез ПОС терминал.

Това ще става по абсолютно същия начин, както сега всеки прави, като пазарува в магазините и плаща на касата с дебитна карта, информира "Монитор". Най-важното е, че при този вид плащане на данъци и такси гражданите ще са освободени от банковите такси. Те ще се поемат изцяло от хазната, съобщиха вчера от Министерството на финансите.

Оттам уточниха още, че идеята в министерствата, ведомствата и общините да може да се плаща чрез ПОС терминал се обсъжда от края на миналата година с Борика-Банксервиз. До края на януари от Борика-Банксервиз трябва да са готови с концепцията.

Според финансовото ведомство системата няма да може да бъде въведена до края на април, за да се използва при тазгодишната данъчна кампания. Най-вероятно обаче това ще стане до края на полугодието. Първоначално тя ще задейства на централно ниво – за министерствата и другите държавни ведомства. А на втория етап ще бъде внедрена и в общините.

Според министерството на финансите банковите такси за различните услуги ще могат да се покрият от средствата на ведомствата, предвидени за банково обслужване. В момента текат разговори с трезорите за размера на таксите. Законово новата система може да бъде уредена с вкарване между първо и второ четене на съответните текстове в Закона за ограничаване на кешовите разплащания.