Бизнесдама от Варна: Правят ми вуду магия с черва от пилета

Архив Варна

11-01-2011, 06:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Два палежа на автомобил и офис, вуду магия с черва от пилета, заплахи за взривове...

Тези кошмари описвала в полицията в продължение на девет месеца варненката Радослава Яламова, пише "Труд".

37-годишната собственичка на фирма за строителен надзор разигравала сценарий, достоен за холивудски екшън, и дори успяла да си издейства полицейска охрана. Разследване на МВР и прокуратурата обаче показало, че през цялото време бизнесдамата лъгала, а целта й била да набеди украинско семейство, с което имат съдебни битки за 2 милиона евро.

Яламова твърдяла, че собствениците на “Днепр” ООД Ирина и Олександр Непомнящих стоят зад зловещите заплахи срещу нея. По този начин Радослава се е предпазвала от носене на отговорност по граждански дела във варненския районен и окръжен съд за щети, нанесени от нея и шеф на строителна фирма. Семейство Непомнящих претендират, че са били ощетени с двата милиона евро от 2005 г. Парите си украинците дали като инвестиция за изграждането на комплекс “Розали” край Международния дом на журналистите в Златни пясъци. Чужденците нашироко са описали в интернет 5-годишните си мъки с некачественото строителство, наводняването му и изоставянето му от изпълнителя. Непомнящих потърсили дори дипломатическа закрила от украинските власти.
Пакет с... тухла

Още през 2009 г. бизнесдамата се оплака пред медиите, че срещу нея има злонамерена кампания. Обясняваше мъгляво, че тормозът бил, за да подпише документи, които щели да я уличат в престъпление. Междувременно Непомнящих водили битка във Варненския районен съд, искайки да докажат, че бизнесдамата им е нанесла умишлени щети, като си затваряла очите за некачествено свършената работа от строителната фирма.

В първата седмица на април м. г. полицията бе вдигната на крак, след като Яламова изплашено позвънила, че пред апартамента й на варненската ул. “Гоце Делчев” 38 е намерен пакет, облепен с часовник и мобилен телефон. Проверка показала, че вътре имало... тухла.

“Заплашват ме системно от декември 2009 г. Над мен има натиск за фалшифициране на документи, от които трети лица ще имат полза. Но няма да се предам. Заплахите не ме стряскат, ще се боря докрай”, проплака тогава шефката на фирмата за строителен надзор. От тогава до сега тя е подала общо 10 сигнала за инциденти с нея.

Разплитане на пъзела

Още в началото на разследването антимафиоти имали подозрения, че в заплахите е замесен 23-годишният Боян Юриев. На полицаите им направило впечатление, че Яламова ревностно го защитавала и прикривала. И неслучайно - изяснило се, че той стои зад всичките заплахи по поръчка на бизнесдамата.

Сега двамата са обвинени, че като автор на идеята и помагач в съучастие са набедили неоснователно украинските граждани.

Прокуратурата е наложила парична гаранция на бизнесдамата от 5000 лева, а на нейния “щурмувак” - 3000 лв. Те обаче все още не се внесли парите. Вчера стана ясно, че Радослава не е платила и членската си такса от 600 лв. към Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти.

“Болна съм, за какво сте дошли при мен?”, с тези думи в събота Радослава посрещна екип на “Труд” пред апартамента на майка си на ул. “Студентска” 14 . Зад нея се показа мъж, който я издърпа за ръкава да се прибира в жилището.

“Не е вярно, че съм обвиняема. Както ме виждате, аз съм си вкъщи. Няма такова нещо. Кой ви каза, че съм с парична гаранция. Няма да говоря, докато не свърши всичко”, отсече бизнесдамата и затвори вратата.

Съседите й твърдят, че тя не живее на ул. “Студентска” от май м. г. Там били само майка й и брат й. “Радослава се движи с висок слаб младеж. Заедно работят. Има апартамент някъде на ул. “Братя Миладинови” или на “Македония”, обясниха комшиите. Те твърдяха, че нищо не са чували за разследването срещу Яламова.

На адреса на ул. “Студентска” обаче се води седалището на фирмата й “Мартини-М-Радослава Димитрова” ЕТ, показва справка в системата ДАКСИ. Там е регистрирано и дружеството “Ро-ви-ди” ООД, в което тя участва с 40 процента, а съдружници са й Вилимир Яламов и Димитричка Кирова.

Сега собственичката на фирмата за строителен надзор я чакат до 6 г. затвор, ако обвиненията срещу нея се докажат.

Разходи за 75 000 лева

От полицията във Варна пък са категорично решени да си търсят до стотинка всички средства, които са изразходвани за охраната на Яламова. Изчисленията показват, че за деветте месеца, през които дамата е била пазена, са били похарчени близо 75 000 лева пари на Областната дирекция на полицията във Варна. “Сумата е пресметната по часове по Наредба 4, към която препраща Законът за МВР”, уточни директорът на ОДМВР-Варна комисар Димитър Димитров.

“Ще си върнем парите, ако съдът приеме да разгледа паралелно с делото срещу нея иска на Областната дирекция. В противен случай ще я съдим по гражданския ред. Иначе министерството ще търпи щети”, заяви Димитров.