"24 часа": Диво прасе от Турция донесе шап у нас

Архив Варна

06-01-2011, 00:57

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В три области в Южна България - Бургаска, Хасковска и Ямболска е наложено ограничение в движението и забрана на търговията с животни заради констатиран шап.

Създаден е кризисен щаб за ограничаване на заболяването и започва масово изследване на всички домашни животни в района. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Вирусът е констатиран при диво прасе, отстреляно от ловци в Бургаска област. Най-вероятно то е дошло от Турция, където има десетки огнища на шап.

Заболяването е вирусно, пренася се лесно и е изключително опасно от икономическа гледна точка, тъй като една епидемия би унищожила животновъдството в този район на страната. Вече е установена трикилометрова предпазна зона около границата, както и десеткилометрова зона за наблюдение. По всички пътища в района ще бъдат направени дезинфекционни площадки, през които ще минават и животни, и хора. Ловът е абсолютно забранен, а домашните животни подлежат на масово изследване.

Ако не успеем да овладеем заболяването е възможно Европейската комисия да наложи забрана за износа на месо и месни продукти от България.

Заболелите животни, ако бъдат открити такива, ще се унищожават. Опасност от заболяване на хората няма, но е смъртоносна за животните и нанася тежки икономически поражения. Случай на шап не е засичан у нас от 12 години.

Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов е информирал министър Найденов за случая. „Аз информирах премиера и спешно свикахме национално съвещание на регионалните ветеринарни директори", обясни Найденов.

„В момента правим всичко възможно, за да ограничим заразата", заяви министърът.

„Незабавно е задействан план. Информирали сме ЕК за мерките, които предприемаме по системата за бърза информация", каза Найденов.

„Правим всичко възможно заболяването да не влезе в страната. Ако болестта се е разпространила по домашните животни, ще се наложи до тяхното унищожаване", каза Мирослав Найденов.

Д-р Войнов обясни, че регулярно от всички отстреляни диви прасета се вземат проби за изследване, както за шап, така и за класическа чума по свинете. Взетите положителни проби от прасето ще бъдат изпратени за потвърждение и във Великобритания.

„Аз лично утре на място ще отида да инспектирам мерките, които са предприети, за да проверя координацията с останалите институции, тъй като са задействани и областните епизоотични комисии, предприети са действа от страна на полиция, на общински власти, областни управители", каза Мирослав Найденов.

В края на 80-те години епидемия от шап е имало във Великобритания и тогава се е наложила помощ на страната да оказват ветеринарни лекари дори от България.

„Никой не може да спре разпространението на диви животни от Турция. Имаме на турската граница засилен ветеринарен контрол. Има и ограда по отношение на домашните животните. Дивото прасе много бяга", коментира министър Найденов.

По повод разпространението на диоксин по яйцата и пилешкото месо в Германия, МЗХ е отправило официално запитване „да бъдем информирани, ако има тръгнали пратки от продукцията от тези заразени ферми към България", обясни Найденов. Превантивно органите на ДВСК в цялата страна извършват проверки в складовете и в търговската мрежа за установяване на пратки от Германия. Засега такива пратки от Германия у нас няма, уточни Мирослав Найденов.