"Фейсбук" вече струва повече от BMW и Дойче банк

Архив Варна

04-01-2011, 21:34

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Социалната мрежа привлича все повече инвеститори, оценена е според авторитетни медии на 50 млрд. долара и се използва от 500 милиона души.

"Фейсбук" вече струва повече от BMW или "Дойче банк" (Deutsche Bank).

Изпреварени са вече са и Ebay.com, и Yahoo.com, както и старият традиционен медиен концерн Time Warner.

Последната зашеметяваща новина е, че американската банка Goldman Sachs инвестира 450 млн. долара в огромната социална мрежа.

Руската фирма Mail.ru (преди се наричаше Digital Sky Technologies) вложи нови 50 милиона. Така руснаците вече са инвестирали общо 400 млн. долара и са сред най-важните собственици на дялове.

"Голдман Сакс" формира фонд, който дава възможност на инвеститори да участват във "Фейсбук" срещу комисиона.

Така банката се надява да привлече още 1,5 млрд. долара.

Като частна собственост, която не е на борсата, "Фейсбук" продължава да не публикува никакви данни за оборот и печалба, но оценката за оборот е между един и два милиарда долара.

Сайтът за електронна търговия Groupon.com и информационната мрежа Twitter също вече търсят възможности да инвестират, за да използват някак "Фейсбук" за своята дейност.

За някои наблюдатели съществуват опасения да не се повтори пукнатият балон на "новата икономика" през 2000 г., но в момента те изглеждат незначителни на фона на огромното развитие на "Фейсбук".

"Фейсбук" е създадена през 2004 г.

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията - 26-годишният Марк Цукърбърг беше определен за личност на 2010 г. от списание "Тайм".