Прошко Прошков: Защо политическата сила на президента мълча за районните кметове 3 години?

Новините

03-01-2011, 14:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От ДСБ обвиниха политическата сила на президента за това, че не направи нищо в продължение на три години за това – районните кметове да получат реални правомощия, коментира кметът на район „Лозенец” Прошко Прошков по повод наложеното вето върху Изборния кодекс.

„Аз не приемам да го казва президентът, тъй като неговата политическа сила в продължение на три години нищо не направи – за районните кметове да получат реални правомощия и за да нямат в момента ГЕРБ основания да въвеждат такъв Изборен кодекс с фалшивия аргумент, че те нямат правомощия – „Дайте да ги назначаваме”, заяви Прошков. Той отбеляза, че отново по същия конюнктурен начин бяха направени избираеми преди три години и по конюнктурни съображения се правят в момента назначаеми. „Не виждам никаква логика в това. Иначе по принцип е правилно, но не бих искал да го слушам точно от президента”, коментира районният кмет. Той е на мнение, че Изборният кодекс ще бъде прегласуван.

„По отношение на конституционалността – ако бъде даден на Конституционен съд, то в частта за кметовете отново ще бъде приет, тъй като в Конституцията е възможно кметовете да бъдат назначаеми и се предвижда такова нещо. Въпросът е принципен”, посочи Прошко Прошков.

В продължение на три години нищо съществено не бе направено в посока на реалната децентрализация, а в момента се прави конюнктурно всичко, както и критиката от страна на президентството, тъй като 2-3 години нищо не се вършеше в тази посока. 2007 г. да ги бяхме направили избираеми, до 2008 г. да имаше реални промени в законодателството в посока децентрализация, да се виждаха някакви резултати и сега нямаше да има основание се въвеждат назначаеми и да имат каквито и да са аргументи управляващите от ГЕРБ, смята Прошков.