Дилма Русеф: Започва нова ера в отношенията между България и Бразилия

Новините

31-12-2010, 10:41

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Започва нова ера в отношенията между България и Бразилия" - Това заяви новоизбраният президент на Бразилия Дилма Русеф по време на среща с българския министър – председател Бойко Борисов, цитира ekipnews.bg.

Двамата разговаряха близо 30 минути. Първата дама е подчертала своята емоционална връзка с българската страна и категорично е заявила, че държи отношенията между двете държави да се развиват и задълбочават.

Основни акценти в разговорите са били двустранното развитие на информационните технологии, железопътната инфраструктура и съвместни дейности в сферата на самолетостроенето.

Дилма Русеф е приела поканата на българския премиер да посети България през следващата година.

Копие на Панагюрското златно съкровище и родословно дърво е получила като дар от Бойко Борисов президентът на латиноамериканската държава. Русеф е с корени от Габрово.

Тя, от своя страна, го е дарила с полускъпоценен камък - символ на силата, добротата, дружбата и успеха.

Срещата между двамата бе организирана извън протокола на предстоящата церемония по встъпването в длъжност на Русеф като 36-и президент на Бразилия, а българската делегация бе приета първа.

Този жест е изключително важен за България, тъй като европейските лидери, които ще присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на 1 януари, се броят на пръсти.