Започват проверки за продажбите на дървесина

Новините

27-12-2010, 13:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Започват масови проверки за продажбата на дървесина от държавните лесничейства чрез посредници по заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов,съобщиха от земеделското ведомство.

В понеделник се е провела нарочна среща по темата между Найденов, премиера Бойко Борисов и директора на агенцията по горите Бисер Дачев. Резултатите ще бъдат готови до края на седмицата и "ако има нарушения, ще бъде потърсена отговорност от виновните лица", съобщават още от земеделското министерство.

Проверките са предизвикани от сигнал на собственика на "Свилоза" Красимир Дачев. Преди коледните празници той съобщи в присъствието на премиера, че големите ползватели на дървесина не могат да закупуват такава директно от държавните лесничейства, а само през посредници, което пък оскъпявало крайната продукция. Тогава премиерът каза, че предстоят уволнение в горската агенция на онези, които са допуснали това да се случва от години.

Пред БНР Дачев, който е и председател на асоциацията на преработвателите на дървесина, каза още, че "има средно 5-6 до 8 посредници между държавните горски стопанства и потребителите на дървесина".