Ревизоро: 4 млрд.лв. е загубата от контрабанда през годината

Новините

27-12-2010, 11:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Между 3 милиарда и половина и 4 милиарда лева е загубило правителството през изминаващата година от контрабандата на цигари, каза в понеделник  пред БиТиВи бившият шеф на митниците Емил Димитров - Ревизоро.

Той припомни, че според министър Дянков е трябвало да бъдат събрани 7 милиарда 318 милиона, а реално са събрани 3 милиарда и 600 милиона. Ако е вярно, че има събираемост защо няма за пенсии, защо няма за здравеопазване? Има ли един хванат крупен контрабандист или митничар, или политик от предишно управление? Голяма контрабанда без протекция от държавата не става", каза Димитров.

"Проблемът е, че Румен Петков, когато беше вътрешен министър, ги оспорваше тези цифри, а сега, когато е опозиция, изведнъж проумя, че без държавата няма контрабанда", коментира Димитров думите на ексминистър Румен Петков.

Той припомни още, че премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, когато са били в опозиция, също са твърдели, че ще унищожат контрабандата. Прогнозата на  бившия митничар №1 е, че парите от контрабанда ще отидат за финансиране на политически кампании и на мафията. Според него се е състояла само подмяна на едни хора с други, втора година ГЕРБ управлява и няма нито един наказан политик, митничар, полицай.

Според председателя на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов контрабандата е около 30%  и ГЕРБ я свали с около 4-5%", като това не е заслуга само на Агенция " Митници ", но и на правителството. Има обаче още какво да се направи, смята той. Според Димитров обаче контрабандата при цигари може да е и повече от 40%.

Генов е на мнение, че само със силови мерки няма да се излезе от настоящата ситуация. "Необходим е социален пакет. Държавата трябва първо да създаде поминък на хората в пограничните райони, защото там вече контрабандата е национален спорт. И вторият начин е икономическо противодействие – най-силното оръжие е рестартирането на безмитните обекти. Това е практика в цял свят", смята още той.