Сънят вече не ви е нужен

Архив Варна

24-12-2010, 11:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Генетиците намериха начин, как изкуствено да удължаваме периода на бодърстване като разместим биологичните ритми.

За целта те предлагат използването на специален препарат, който са нарекли лонгдейзин.

Буквално преведено това означава "удължител на деня" - вещество, което може да се удължи периода на бодърстване на тялото на почти десет часа. Химическата основа на лонгдейзина е открита от японски учени, ръководени от д-р  Тсийоши Хирота, който експериментирал с вкарването на изкуствени гени в клетки, поразени от рак. Сред другите характеристики на въздействие върху раковите клетки било и замерване на биоритмите им. Данните записвал специален робот, поради което учените получили максимум информация.

Чисто вещество вече успели да извлекат американски специалисти от Калифорнийския университет в Сан Диего. След като бил определен съставът на препарата и бил изработен механизмът на въздействието му върху живите организми, учените тествали лонгдейзина върху проби от живи тъкани, взети от гризачи и риби. Резултатите от тестовете се оказали положителни и чрез изменения в концентрацията на препарата, учените вече успяват много точно да "сверят" биологичния часовник на организма. Изследванията ще продължат с опити върху животни, а, ако всичко мине добре - и върху хора, пише DailyTechInfo.org.

Използването на новия лонгдейзин, който дава възможност за презареждане на биологичния часовник на човек,  ще е особено полезно за хора, които заради служебните си задължения често пътуват през часовите зони и така нарушават естествения си биоритъм. Лекарството също така ще се окаже неоценима помощ за хората, принудени да работят на смени - ту денем, ту нощем.

"Лекарството, което води до забавяне или ускоряване на биологичния часовник, ще позволи на хората бързо да се адаптират след рязка промяна на часовия пояс. Слизайки от самолета на другия край на земното кълбо с помощта на една единствена таблетка, можете да се върнете към нормалния живот", обяснява Стив Кей, декан на факултета по биология на Калифорнийския университет.