Спипаха трима за телефонни измами

Архив Варна

18-12-2010, 12:00

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Измамниците се възползвали от наивността на възрастни хора от села в общините Полски Тръмбеш и Павликени

Двама мъже и жена са уличени за поредица телефонни измами на територията на Полски Тръмбеш и Павликени, съобщиха от МВР.

42-годишната Р.Д. от Горна Оряховица, 19-годишният С.Д. от Павликени и 45-годишният И.Д. от Горна Оряховица са уличени в телефонни измами през последните два месеца като щетите възлизат на почти 8000 лв.

Жертвите са възрастни хора от села в Павликенско и в община Плоски Тръмбеш.

На 16 декември в районното управление в Павликени е подаден сигнал за телефонна измама по схемата „пари за тежко болен роднина”, като пострадал 87-годишен от павликенското с.Горско Калугерово.

На домашния му телефон се обадила жена с плачлив глас, представила за дъщеря му и хлипайки обяснила, че е болна от силно заразен грип, вдигнала висока температура и трябва да бъде транспортирана от търновската болница за София. Добавила, че за лекарства ще й трябват 2000 лв.

След това в разговора се включил мъж, който се представил на неин познат. Той се осведомил за адреса на възрастния човек и казал, че ще отиде да вземе парите.

Старецът събрал всичките си лични спестявания и малко по-късно се срещнал с непознатия, комуто предал сумата 2000 лв.

На следващия ден той се свързал с дъщерята и разбрал, че е измамен.

Като започнали работата по този случай, служители от РУП-Павликени стигнали до 19-годишния С.Д. от града, който в хода на разследването признал още 4 измами, една от които прераснала в грабеж - на 27 октомври.

В този ден, около 6 часа сутринта, на домашния телефон на 76-годишна жена от с. Вързулица, община Полски Тръмбеш се обадила „дъщеря й”.

Плачейки, тя занареждала познатите приказки - колко тежко е болна от заразен грип и й трябват 2000 лв да се лекува.

Уж-дъщерята обяснила, че ще прати човек да вземе парите от автоспирката в селото.

На самата среща за предаването им, обаче възрастната жена била недоверчива и заразпитвала непознатия за подробности.

Това наложило престъпниците да прибегнат към сила и заплахи за да й вземат двете хилядарки.

За този случай е установено, че извършител е 19-годишният от Павликени.

Останалите три измами са на възрастни жени от павликенското с. Лесичери, като отнетите от личните им спестявания суми са съотв. 1250, 2000 и 700 лв.

По случая са работили и служители от управленията в Павликени, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица под ръководството на криминалисти от ОДМВР-В.Търново.

В хода на разследването са иззети над 30 мобилни телефона и СИМ карти, като се установява съпричастността на притежателите им към престъпленията.

19-годишният е привлечен в качеството му на свидетел, разпитан е пред съдия, направил е самопризнания, жената е с мярка за неотклонение подписка, а 45-годишният се издирва.