За свързването на повече от половин милиард души: Марк Цукърбърг е човек на 2010

Варна Лайф

15-12-2010, 14:49

Снимка:

time

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За свързването на повече от половин милиард души и показването на социалните отношения между тях, за създаване на нова система за обмен на информация, както и за промяна на начина, по който всички живеем живота си, Марк Елиът Цукърбърг е Личност на годината на списание "Time" за 2010, пише медията на официалния си сайт.

"На, или около декември 1910 година, човешкият характер се промени"
Вирджиния Улф, 1924 г.

Тя е преувеличила, но само малко.

Улф видя фундаменталната промяна в отношенията между хората в началото на 20-ти век "между господари и слуги, съпрузи и съпруги, родители и деца"

Тези промени, които тя прогнозира, ще доведат до трансформации във всички сфери на живота, от религията до политиката на човешкото поведение. Малцина биха казали, че тя е сгрешила.

Един век по-късно, ние изживяваме друг преход.

Начинът, по който се свързваме помежду си и с институциите в живота ни, се променя.

Налице е спад на доверие във властта, децентрализирането й и в същото време, може би, по-голяма вяра в нещо друго.

Чувството ни за самоличност е по-различно, а чувството ни за неприкосновеността на личния живот се разширява.

Това, което някога се считаше за интимно, сега е споделено между милиони с натискане на клавиш.

Повече от всеки друг на световната сцена, създателят на Facebook Марк Цукърбърг е в центъра на тези промени.

Роден през 1984 г., същата година, в която компютърът Macintosh стартира, той е и продукт на своето поколение и негов архитект.

Социалната мрежа, която той изобрети вече има близо 600 милиона потребители.

Всеки ден около един милиард нови публикации, съдържащи информация се качват във Facebook.

Той е съединителната тъкан, за почти една десета от населението на планетата.

Facebook вече е третата по големина страна на земята и със сигурност има повече информация за своите граждани, от което и да било правителство.

Цукърбърг, прекъсналият студент на Харвард, е облеченият във фланелка държавен глава на тази държава.

Еволюционните биолози смятат, че има връзка между размера на мозъчните неокортекси и броя на социалните взаимоотношения, които приматите може да имат.

Хората имат най-големите неокортекси и съответно - най-широк социален кръг - около 150 души, според учения Робин Дънбар.

Числото на Дънбар - 150 - съвпада със средния брой приятели, които имат хората във Facebook.

Благодарение на самолетите и телефоните, а вече и на социалните медии, се докосваме до живота на много повече хора, отколкото нашите предци, които биха могли да се натъкнат на 150 души през целия си живот.

Сега възможността за връзка се ускорява с извънредно високи темпове. Както казва известният биолог E.O. Уилсън: "Ние сме в неизследвана територия."

Всички социални медии включват смес от нарцисизъм и воайорство.

Повечето от нас демонстрират комбинация от двете, което е причината социалните медии да процъфтяват по-бързо и да проникват по-дълбоко, отколкото всяка друга социална иновация в човешката история.

Подобно на Джулиан Асанж (собственикът на скандалния сайт WikiLeaks), който също е на водещо място в класацията на списание "Тайм", Марк Цукърбърг няма много почит към традиционните органи.

В известен смисъл, Цукърбърг и Асанж са две страни на една и съща монета.

И двамата изразяват желание за откритост и прозрачност.

Докато атаките на Асанж са срещу големи институции и правителства, чрез принудителна прозрачност, с цел да намали властта им, Цукърбърг дава възможност на хората доброволно да споделят информация, с идеята да им се предостави възможност.

Асанж вижда света като изпълнен с реални и въображаеми врагове; Цукърбърг вижда света като пълен с потенциални приятели.

И двамата имат определено презрение към неприкосновеността на личния живот.

В случая на Асанж е така, защото той счита, че тоя позволява да се развива злото, а в случая на Цукерберг - защото той вижда личното пространство като културен анахронизъм, като пречка за по-ефективна и отворена връзка между хората.

Титлата "Човек на годината" не е и никога не е била чест, пише "Тайм".

Тя е признание за силата на хората да оформят нашия свят.

За свързване на повече от половин милиард души и изобразяване на социалните отношения между тях (нещо, което никога не е било правено досега); за създаване на нова система за обмен на информация, която е станала едновремено необходима и понякога малко плашеща; и накрая, за промяна на живота ни по иновативен и дори оптимистичен начин, Марк Елиът Цукерберг е Човек на годината на "Time" за 2010
, завършва обосновката си престижното списание.