Руските запаси от нефт намалели наполовина

Новините

13-12-2010, 15:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Русия вече е усвоила повече от 50% от запасите си от нефт, сочат материали, подготвени за днешното заседание на Съвета за безопасност на страната.

Според същите документи прогозната оценка на газовите ресурси е 165 трилиона куб. метра. Износът на мощности в електроенергетиката и газовата промишленост на страната достига 60%, а в нефтопреработването - до 80%.

По време на заседанието президентът на Русия Дмитрий Медведев е заявил, че макар известните запаси от нефт и газ постепенно да намаляват, остават достатъчни. Той е посочил и необходимостта от разработване на доктрина за енергийна безопасност, която би позволила да се въведе "елементарен ред" в енергетиката, както и да се модернизира горивно-енергийния комплекс на страната.

В момента Русия е на седмо място в света по доказани залежи от нефт, които се оценяват на над 74 милиарда барела. Не се очаква откриване на нови големи находища в близките 10 години.

През 2009 г. Русия стана най-големия производител на нефт в света с добив от 494 милиона тона. През октомври тази година министърът на енергетиката Сергей Шматко заяви, че добивът на нефт сега ще надхвърли 500 милиона тона и ще остане на същото ниво през следващите 2 години.