Пиян американец побърка екипажа на круизен лайнер

Новините

02-12-2010, 16:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

1260 пътници и целият екипаж на круизния лайнер Ryndam, плаващ от Мексико за американското пристанище Тампа, били преброени един по един след обявена обща тревога.

Причината била липсващият спасителен кръг от 11-а палуба на кораба, собственост на Holland America Line.

Инцидентът станал на 27 ноември. Виновник за цялата суматоха се оказал калифорниецът Рик Елерт, който след сериозен запой към 5 часа сутринта първо се промъкнал в забранената за пътниците зона и без да пропусне да си сложи работни ръкавици, спуснал котвата на движещия се кораб. Пред съда впоследствие Елерт обяснил, че котвеното устройство на лайнера не се различавало от това на собствената му яхта.

След това американецът се качил на 11-а палуба и хвърлил във водата един от спасителните кръгове. Към 7 часа екипажът забелязал, че кръгът липсва. По корабното радио капитанът направил съобщение с молба за информация къде е кръгът. В 8 часа била обявена обща тревога, а в 8,40 ч. се наложило екипажът и пътниците да бъдат събрани и преброени, за да е сигурно, че няма човек зад борда.

Лудориите на Елерт обаче били записани от корабните видеокамери, след преглед на записите той бил разпознат и арестуван веднага след пристигането в Тампа. Повдигнати са му обвинения за нанасяне на вреда, която може да причини разрушаване на кораба или загуба на навигационните му качества, и за създаване на ситуация, опасна за корабоплаването. И по двата текста го заплашва затвор до 5 години.