Силвано Пранди: Оставам с прекрасен спомен от България

Архив Варна

25-11-2010, 01:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Силвано Пранди води волейболните национали две години.

За престоя си в България той донесе на страната ни бронзов медал от европейско първенство през първия сезон. Тази година обаче отборът ни не успя да влезе във финалите на Световната лига, остана и седми на световното.

Въпреки че имаше договорка с федерацията е начело на тима до олимпиадата “Лондон 2012” италианският селекционер бе заменен от Радостин Стойчев. Дори в този момент дипломатичният Пранди запази достойнство. Не разкритикува, а напротив похвали управниците ни за решението си. Спецалистът започва интервюто за “Труд” с думите: “Знам че Стойчев е новият селекционер, изборът е много добър, той е българин и е прекрасен треньор. Разбирам ситуацията и развитието ми се струва логично.”

- Г-н Пранди, кога разбрахте, че вече не сте селекционер на България?

- Чух за възможността да бъда сменен в понеделник вечерта. Съобщиха ми го български журналисти, които ме търсеха за интервюта. Те ме информираха, че вероятно на моето място ще бъде назначен Радостин Стойчев. След това ми се обадиха и други мои български приятели.

- Така ли си представяхте раздялата?

- Моят договор беше за две години. Те изтекоха и аз очаквах подобен развой. Наистина в края на юни от федерацията ми предложиха да подпиша за още две години и аз отговорих с “да”. Но ние имахме само устна договорка, не сме сключвали нов контракт. Отдавна съм в треньорската кариера и знам, че нещата се променят след всяко голямо първенство. Очаквах след световния шампионат темата за моето оставане да се дискутира отново.

- Какво чувствате - разочарование или избавление?

- О, не! В никакъв случай не съм разочарован. Чувствам се горд, за мен беше чест да водя толкова велик отбор през последните две години. Когато поех тима, срокът на договора беше направен по моя идея за два сезона. За избавление също не мога да говоря, имах много вълнуващи и прекрасни моменти с българския отбор. Имаше възможност и да остана още 2 години, но не съжелавам, всяка промяна е ново начало. Искам да пожелая големи успехи на националния отбор и на новия треньор, както и на федерацията.

- Стойчев иска да работи с вашия помощник Камило Плачи. Вие на какво мнение сте?

- За националния отбор ще е много добро решение, ако Плачи остане. Той е страхотен помощник и ще съдейства на Радо да продължи започнатото от мен. Искам да кажа, че Камило не е обикновен помощник-треньор, той е специален. Има много добри тактически виждания и редица други качества. Не знам обаче дали ще остане в България, защото, доколкото разбрах, има много добро предложение и от друг национален отбор.