Лидерите на Г-20 се стремят да преодолеят различията в преговорите в Сеул

Новините

12-11-2010, 07:22

Снимка:

AFP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лидерите от Г-20 втори ден водят трудни преговори в столицата Южна Корея, Сеул, съобщава наблюдателят на BBC на срещата на най-големите икономики - Ник Робинсън.

Напрежението между някои от делегациите е високо по отношение на това как да се коригират нарушенията във валутата и търговията.

Някои се страхуват, че конфликтът - най-вече между Съединените щати и Китай - може да застраши растежа на световната икономика.

Въпреки това, служител на САЩ изрази оптимизъм, че върхът ще подкрепи декларация за посрещане на глобалните икономически дисбаланси.

Служителят, който е пожелал анонимност, заяви, че Китай е действал в отговор на опасенията на Вашингтон за своята валута.

"Мисля, че ако погледнете назад, част от напрежението, което виждаме в последно време и погледнете какво се случва сега в нашите много важнио отношения с Китай, аз съм много окуражен от напредъка, който наблюдаваме", добави той.
Британски източници твърдят, че длъжностни лица от Великобритания, Франция и Русия е трябвало да бъдат призовани в ранните часове на тази сутрин, след като "капризните" преговори между Китай и САЩ са се провалили в "ожесточение".

Окончателното становище на лидерите се очаква да бъде обявено на Международния валутен фонд, за да установи това, което източниците, наричат "обективни данни", за да определят кога глобалният дисбаланс ще представлява заплаха за икономическата стабилност.

Въпреки това, преговарящите не успяха да се споразумеят кои показатели МВФ трябва да измерва, да не говорим за това, което страните трябва да направят за намаляване на глобалните дисбаланси.

Вашингтон казва, че валутата на Китай, юан, е изкуствено слаба и дава на китайските износители нечестно предимство и води до това Пекин да трупа огромни валутни резерви.

Въпреки това китайските власти твърдят, че Пекин има "твърд" ангажимент за реформиране на валутния си режим, но е необходима глобална икономическа стабилност, за да го постигне.

"Ако ти самият си болен, не карай другите да пият лекарства," каза говорителят на търговското министерство Ю Жянхуа каза.

САЩ също бяха подложени на критики от няколко страни за изпомпване на още $ 600 млрд., опитвайки се да съживят растежа на икономиката си чрез втори рунд на т. нар. количествено облекчаване.

По-късно в петък се очаква генералният секретар на ООН Бан Ки-мун да призове лидерите на Г-20 да спазят обещанията си за помощ, дадени на най-бедните в света, въпреки икономическата несигурност.

Служители на ООН казват, че г-н Бан, бивш южнокорейски външен министър, ще каже пред събранието, че страната-домакин е показала, че бедността може да бъде елиминирана.