Проф. Е.Дайнов: Първанов иска да направи голямо ОФ, една партия му е тясна

Новините

11-11-2010, 08:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Създава се свръхинтерес към президентския проект АБВ, което неоправдано, коментира в четвъртък сутрин актуалната тема на деня по БиТиВи социологът Кънчо Стойчев.

Според него няма заявка, че се ражда нова партия, а по-скоро имало увеличена активност на президента за стимулиране на обществена дискусия.  Стойчев прогнозира, че това щяло да зачести и ще се институционализира дебатът за формулиране на алтернативна политика. Към днешна дата нямало стимулиране на електорална инициатива, каза социологът.

Според политолога Евгений Дайнов,  когато президент организира нещо, то не е толкова безобидно. „Първанов насъбра много власт през последните години”, коментира той и напомни, че Първанов се е зарекъл да остане в политиката. Повтаря се параболата на ГЕРБ, но Първанов не може да зададе никаква алтернатива с лицата, които е събрал.

Стойчев констатира, че се отваря огромна политическа ниша вдясно и, че десните са на ход и те могат да спечелят много гласове, ако не се активизират. Но ако дясното остане свободно, ще се намери политически деец, да го запълни, обяви Стойчев.
„ Дясна ниша да запълни с леви генерали!”, учуди се Дайнов според когото, това е агитка на БСП, това не са граждани и те няма да родят гражданска инициатива.

Последва спор между двамата дали пък Първанов не е тръгнал да застреля БСП, ако мобилизира периферията Според Дайнов Първанов се чувства неудобно в партийни дрехи, затова иска да направи голямо ОФ вероятно като червена коалиция. В главата му партиите са ограничители, а не двигатели, каза Дайнов.
Стойчев обаче дефинира президентът като партиен човек , филиз на лявото. Дайнов пък прогнозира, че ако движението прерасне в партия, това формирование ще бъде алтернатива на ГЕРБ.