Глобяват най-големите авиопревозвачи за ценови картел

Архив Варна

10-11-2010, 08:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Европейската комисия е наложила глоба от общо 799 млн. евро на Air France-KLM, British Airways и още девет авиокомпании за фиксиране на цените.

Става дума за споразумение между превозвачите за допълнителното таксуване за гориво и сигурност без отстъпки в периода от края на 1999 до началото на 2006 г.

Най-голяма глоба по случая – 340 млн. евро, е наложена на Air France-KLM. От компанията са заявили в отговор, че наказанието е несправедливо и ще обжалват решението. Срещу превозвача вече е заведен друг иск за компенсации на стойност до 500 млн. евро от група компании, сред които Ericsson и Philips, по обвинение във фиксиране на цените на товарните въздушни превози.

Глобата за British Airways е 104 млн. евро, за Singapore Airlines – 74,8 млн. евро, за Cathay Pacific – 57,12 млн. евро, за Qantas – 8,9 млн. евро, а за Japan Airlines – 35,7 млн. евро. На базираната в Люксембург Cargolux Airlines е наложена глоба от 79,9 млн. евро, на Air Canada - 21 млн. евро, а на LAN Chile - 8,2 млн. евро. От SAS, чиято глоба е 70,2 млн. евро, са заявили, че ще обжалват.

Комисията е отсъдила, че Lufthansa е виновна по обвинение в участие в картела, но компанията е получила имунитет срещу налагане на наказание, тъй като е съобщила на регулатора за съществуващата схема. Глобата е избегнала и Swiss International Air Lines, която е придобита от Lufthansa през 2005 г.

Решението на регулатора дава възможност и за частни искове срещу компаниите.